Abbas’ın işgal yönetimiyle anlaşmaları askıya alması

Filistin’de gündelik hale gelen baskınlar, tutuklamalar, Mescidi Aksa baskınları, işgalci askerlerin veya sivil görünümlü yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları gibi olayların yanı sıra...

Filistin’de gündelik hale gelen baskınlar, tutuklamalar, Mescidi Aksa baskınları, işgalci askerlerin veya sivil görünümlü yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları gibi olayların yanı sıra son günlerde diğer bazı önemli olaylar da yaşanıyor.

İşgal güçleri Kudüs’ün doğusundaki Sur Bahir köyündeki Vadi’l-Hıms Mahallesi’nde 100 daireden oluşan 16 binayı yıktı. Bu binaların yıkılması sebebiyle de en az yüz aile ve bu aileleri oluşturan dört yüze yakın insan evsiz kaldı. İşgal rejimi Kudüs’te ve Batı Yaka bölgesinde yıkım ve yahudileştirme faaliyetini buraları işgal ettiği tarihten bu yana sürdürüyor. Ancak genellikle birer ikişer veya birkaç bina yıkarak tasfiye işlemini geniş zamana yaymayı tercih ediyordu. Ama bu kez çok sayıda bina ve daireyi bir kerede yıkma cesareti gösterdi ki bunda da tahmin ediyoruz Arap dünyasındaki dikta rejimlerinin işgal rejimine verdikleri desteğin kazandırdığı cüretin önemli rolü var. 

İşgal rejimi Sur Bahir’de söz konusu binaları yıkarken, Trump’ın işgal rejimiyle ilişkileri normalleştirme talimatlarını yerine getirmek için büyük çaba harcayan ve adeta Suudi İsrail’e dönüşmeye başlayan dikta rejimini temsil eden Muhammed Suud adında bir aktivist de siyonist işgalcilerin özel davetlisi olarak işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret ediyordu. Bu kişi söz konusu ziyareti gerçekleştirmesinden önce de işgalci İsrail’i çok sevdiğine dair mesajlar yayınlamıştı. Bu kişiye böyle bir rolün ise Trump’ın yahudi damadı Jared Kushner’in yakın dostu testereci veliaht prens Muhammed bin Selman tarafından verildiği tahmin ediliyor. Suud rejiminin İsrail dostu aktivisti Muhammed Suud, Mescidi Aksa’yı da ziyarete kalkıştı ve burada çok sert bir tepkiyle karşılaştı. Bir çocuğun suratına tükürmesi ise gösterilen tepkilerin en dikkat çekeni oldu. Bu olaydan sonra işgal rejimi bazı Filistinli gençlere belli bir süre Mescidi Aksa’ya giriş yasağı cezası verdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 59 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 37 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 54 Okunma İran’ın Şam Konsolosluğu’na saldırı 06 Nisan 2024 | 212 Okunma İnsani yardım görevlilerine saldırı 05 Nisan 2024 | 46 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar