Tarihe zulmetmek

Prof. Dr. Muhammed Harb, Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Mısırlı bir tarihçi. Osmanlı tarihiyle ilgili önemli eserleri yayınlandı. Bunlardan biri de “Tarihte ve Medeniyette Osmanlılar” adlı eseridir. Mısır...

Prof. Dr. Muhammed Harb, Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Mısırlı bir tarihçi. Osmanlı tarihiyle ilgili önemli eserleri yayınlandı. Bunlardan biri de “Tarihte ve Medeniyette Osmanlılar” adlı eseridir. Mısır üniversitelerinde Osmanlı tarihinin doğru bir şekilde öğretilmesi, yanlış bilgilerin düzeltilmesi için büyük çabaları oldu. 

El-Cezire’nin Arapça haber sitesi (www.aljazeera.net)’ten Vail Husni, Arap dünyasında Osmanlı tarihi öğretimi, bu konuda yapılan yanlışlıklar ve genel anlamda Batının kültür emperyalizminin Arap dünyasının Osmanlı’ya ve Türkiye’ye yönelik politikalarını etkilemesi hakkında önemli bir röportaj yapmış. Röportaj biraz uzun ve tamamı okunmaya değer önemli bilgiler, notlar içeriyor. Ancak bizim tümünü buraya sığdırma imkanımız olmadığı için bazı kısa notlar aktarmak istiyoruz. 

Osmanlı tarihi konusunda Arap dünyasındaki ilim adamları arasında gerçek bir otorite olan Muhammed Harb, Arap dünyasındaki öğretim faaliyetlerinde, ders kitaplarında Osmanlı tarihine zulmedildiğini, bu kitaplarda yer alan yanlışların, çarpıtmaların düzeltilmesi suretiyle Osmanlı tarihine yardımcı olunması gerektiğini vurguluyor. 

Harb, Arap dünyasında özellikle okul kitaplarında Osmanlı tarihiyle ilgili çok belirgin yanlış bilgilerin bulunduğunu ve bu bilgilerin yerleştirilmesinde özellikle İngiltere’nin ve kilisenin önemli rolü olduğunu dile getiriyor. 

Muhammed Harb, İngilizlerin 1882’de Mısır’ı işgal etmelerinden sonra İslam dünyasındaki eğitim sistemini kökten değiştirdiklerini, İngiliz düşüncesini ve hıristiyan dinini öğretmeye öncelik verdiklerini dile getirerek şöyle diyor: 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 205 Okunma Havadan gıda paketi, arkadan silah 15 Mart 2024 | 39 Okunma ABD’nin Gazze’ye liman planı 14 Mart 2024 | 142 Okunma Ramazan’ın farkında olmak 09 Mart 2024 | 82 Okunma Cuntacı Sisi’den yine sinsilik 08 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar