Sudan’da gidişat ne yöne?

Sudan’da hükümetin sert bir şekilde polis gücünü kullanmasına rağmen gösteriler son bulmadı. Aralıklarla da olsa farklı şehirlerde, farklı bölgelerde gösteriler, eylemler düzenleniyor. Gösterilere...

Sudan’da hükümetin sert bir şekilde polis gücünü kullanmasına rağmen gösteriler son bulmadı. Aralıklarla da olsa farklı şehirlerde, farklı bölgelerde gösteriler, eylemler düzenleniyor. Gösterilere katılanlar bazen sistemin değişmesini bazen de Ömer El-Beşir yönetiminin gitmesini talep eden sloganlar atıyorlar. 

Muhalefet partileri aralarında kurdukları ittifakla Ömer El-Beşir’in liderliğindeki mevcut hükümete ültimatom vermiş ve bu hükümetin dağıtılarak yerine muhalefet partilerinin de temsil edileceği bir geçiş hükümeti kurulmasını talep etmişlerdi. Böyle bir talepte bulunmaları gösterilerin onları epey cesaretlendirdiğini ve mevcut hükümetin karşısında duramayacağı şekilde yayılacağı beklentisi içinde olduklarını gösteriyordu. 

Bir yandan da hükümete karşı bazı meslek kuruluşları ve sendikalar ortak bildiri yayınlayıp benzer taleplerde bulunmuşlardı. 

Buna karşılık bir yandan da hükümete destek veren meslek kuruluşları da devreye girerek, Ömer El-Beşir’i yalnız bırakmayacakları mesajı vermeye çalıştılar. Son günlerde mevcut yönetime destek veren tabanın da bazı yerlerde harekete geçmeleri ve destek gösterileri düzenlemeye başlamaları dikkat çekti. Destekçi kitlesel taban uzun süreden beridir olaylara ve gelişmelere seyirci kalmayı tercih etmişti. 

Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir ise olayların arkasında dış güçlerin elinin olduğu, gösterileri organize edenlerin de işbirlikçiler olduğu iddiasını tekrar ederken, Sudan ordusunun hadiselerin üstünden gelebileceğini vurgulayarak bir bakıma muhalif kesime namlunun ucunu gösterdi ve kendisinin meydanlara dökülen kalabalıklara teslim olma, hükümeti ilga ederek geçiş hükümeti kurma gibi bir niyetinin olmadığını dile getirmeye çalıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 40 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 235 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar