MBS’yi kaybetmemek için her şeye razı

Son günlerde ABD gündeminde Cemal Kaşıkçı cinayeti konusu bayağı bir yer tuttu. ABD’nin ileri gelenlerinin zihinlerini asıl meşgul eden konu ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi MBS’nin bu cinayetten sorumlu tutulup...

Son günlerde ABD gündeminde Cemal Kaşıkçı cinayeti konusu bayağı bir yer tuttu. ABD’nin ileri gelenlerinin zihinlerini asıl meşgul eden konu ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi MBS’nin bu cinayetten sorumlu tutulup tutulamayacağı. 

CIA Direktörü Gina Haspel ABD Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi ve Demokrat bazı Meclis üyelerinin katıldığı bir oturumda Kaşıkçı cinayetine dair bir brifing verdi. Oturum basına kapalı yapıldığı için Haspel’in katılanlara ne tür bilgiler verdiğini tam olarak bilmiyoruz. Ama bu oturumdan sonra, Demokrat Parti üyesi ve yeni dönemde Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olması beklenen Eliot Engel, Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni yılın başında Kaşıkçı cinayeti kapsamında Suud yönetiminin davranışlarını soruşturacağını ifade etti. 

Engel, soruşturmanın Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in Veliaht Prens MBS ile ilişkisini kapsayıp kapsamayacağına dair soruya verdiği cevapta da bunun seçenek dışı olmadığını dile getirdi. 

Bu arada Cumhuriyetçilerin önde gelen senatörlerinden Marco Rubio, Trump’ın cinayet konusunda Suudi Arabistan’a yönelik olarak izlediği politikaya tepki göstererek MBS’ye yakınlığıyla bilinen 17 Suudi vatandaşının ondan emir almadan, en azından onun haberi olmadan böyle bir cinayeti gerçekleştiremeyeceklerini dile getirdi. 

Normalde Netanyahu’nun politikası gereği MBS’ye destek verdiği bilinen siyonist lobiye oldukça yakın biri olmasına rağmen, ABD’nin BM Daimi Temsilciliği’nden istifa ettiğini açıklayan ancak yıl sonuna kadar bu görevi sürdürecek olan Nikki Haley de Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamasında bu cinayetin sorumluluğunun tamamen Suudi yönetiminde ve yönetimin başında bulunan Veliaht Prens MBS’de olduğunu söyledi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 205 Okunma Havadan gıda paketi, arkadan silah 15 Mart 2024 | 39 Okunma ABD’nin Gazze’ye liman planı 14 Mart 2024 | 142 Okunma Ramazan’ın farkında olmak 09 Mart 2024 | 82 Okunma Cuntacı Sisi’den yine sinsilik 08 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar