Rus savaş uçağının düşürülmesi

17 Eylül tarihinde radardan kaybolan Il-20 tipi bir Rus savaş uçağının, Suriye’deki Baas rejimine ait S-200 tipi savunma sisteminden atılan bir füzeyle “yanlışlıkla” vurularak 15 mürettebatıyla birlikte...

17 Eylül tarihinde radardan kaybolan Il-20 tipi bir Rus savaş uçağının, Suriye’deki Baas rejimine ait S-200 tipi savunma sisteminden atılan bir füzeyle “yanlışlıkla” vurularak 15 mürettebatıyla birlikte düşürüldüğü açıklandı. Katil Baas rejimini sağlama almak, Suriye halkını adalet ve özgürlük taleplerinden vazgeçmeye zorlamak amacıyla Suriye’yi işgal eden Rus işgal güçlerine ait bir savaş uçağının yine Baas rejiminin savunma sistemleri tarafından düşürülmesi müstesna bir olaydı. Bu olaydan dolayı Rusya’nın siyonist işgal rejimiyle karşı karşıya gelmesi de sevindirici bir gelişmeydi. Düşürülen Rus uçağı, düşüren Baas güçleri sebep olan siyonist işgal güçleri. “Allahumme’c’al be’sehum beynehum (Ey Allah’ım! Onların kendi dertlerini, belalarını kendi içlerinden ver!)”

Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden bir savaş uçağının düşürülmesi üzerine Türkiye’ye karşı büyük bir baskı politikasına başvuran, ambargo uygulayan Rusya, Suriye’nin yaptığı yanlışta İsrail’i sorumlu tuttu. Çünkü Suriye’yi sorumlu tutması kendini sorumlu tutması anlamına gelecekti. Rusya, Suriye’deki katil Baas rejimi için orada bulunduğundan dolayı Baas güçlerinin bu uçağı kasıtlı olarak düşürmüş olması ihtimali yoktu. 

Rusya yaptığı açıklamada İsrail uçaklarının kendi savaş uçağını provokasyon amacıyla Suriye’nin hava savunma sahasına sürüklediklerini ve kalkan olarak kullandıklarını dolayısıyla olaydan tamamen İsrail’in sorumlu olduğunu ifade etti. 

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise sorumluluğun Suriye’ye ait olduğu çünkü Rus uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü dile getirildi. İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada Rus savaş uçağının düşürülmesinden tamamen Suriye’nin sorumlu olduğunu söyledi. Netanyahu, Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde olayın araştırılması için gerekli olan bütün bilgileri vermeye hazır olduklarını belirtti. 

Olayın teknik boyutunu anlamak için bu konuyu bilmemiz ve ayrıntılı bilgilere sahip olmamız gerekiyor. Ancak kafamıza takılan soru şu: İsrail savaş uçaklarının daha önce de Suriye hava sahasını ihlal ettikleri ve saldırılar düzenledikleri biliniyor. Bundan önceki saldırılarda İsrail savaş uçaklarını hiç düşürmeyen Suriye hava savunma sisteminin neden Rus uçağını İsrail uçağı zannederek düşürdüğü. Bu, Suriye’nin Rus uçağını yanlışlıkla değil de kasıtlı olarak düşürdüğü iddiasında bulunduğumuz anlamına gelmesin. Çünkü Baas dikta rejiminin varlığını sürdürmesinin tamamen İran ve Rusya’nın desteğine bağlı olduğundan kimse şüphe etmiyor. Dolayısıyla varlığını kendisine borçlu olduğu Rusya’nın uçağını kasıtlı olarak düşürmesinin bir gerekçesi de olamaz. Ama Suriye hava savunma sistemindeki yetkililerin şimdiye kadar İsrail uçakları karşısında hep elleri tutulurken yanlışlıkla hava savunma sahasına giren Rus uçağı karşısında nasıl oldu da açıldı; şaşmamak mümkün değil. 

Siyonist işgal rejiminin ordu yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Rus savaş uçağının Suriye füzesiyle vurulduğu sırada kendi uçaklarının geri dönmüş ve “İsrail hava sahası”na girmiş olduklarına dikkat çekildi. Belli ki İsrail uçakları uzaklaşırken Rus uçağı kendinden emin bir şekilde Suriye’nin hava sahasında ilerliyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 205 Okunma Havadan gıda paketi, arkadan silah 15 Mart 2024 | 39 Okunma ABD’nin Gazze’ye liman planı 14 Mart 2024 | 142 Okunma Ramazan’ın farkında olmak 09 Mart 2024 | 82 Okunma Cuntacı Sisi’den yine sinsilik 08 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar