Hudeyde Savaşı

Son günlerde Yemen’deki savaş Hudeyde şehri üzerinde yoğunlaşmış durumda. Savaşın burada yoğunlaşmasından Ramazan bayramı gündemiyle ilgili “Bayram ve İslâm âlemi” başlıklı...

Son günlerde Yemen’deki savaş Hudeyde şehri üzerinde yoğunlaşmış durumda. Savaşın burada yoğunlaşmasından Ramazan bayramı gündemiyle ilgili “Bayram ve İslâm âlemi” başlıklı yazımızda özetle söz etmiştik. Bugünkü yazımızda biraz daha ayrıntılı bir şekilde üzerinde durmak istiyoruz. 

Hudeyde, başkent Sana’nın  hizasının biraz güneyinde ve ülkenin tam batısında, eski Kuzey Yemen’in sınırları içinde kalan bir liman şehridir. Kızıldeniz sahilinde yer alır. 

Yemen’de Husi örgütüne karşı savaş veren Aden hükümeti ve onun arkasında duran Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez koalisyonu Hudeyde şehrinin, Husi örgütünün deniz takviyesi açısından önemli bir kapı olduğunu düşünüyor. Bu örgüte deniz yoluyla silah desteğinin Hudeyde limanından sağlandığına kanaat ediyor. O yüzden Hudeyde limanının, havaalanının ve genel olarak şehrinin ele geçirilmesi durumunda örgütün kıskaca alınmış olacağına inanıyor. Bu sebeple son günlerde gerek Aden hükümetine bağlı askerler ve gerekse Suudi Arabistan ve BAE’nin ona destek amacıyla dışarıdan gönderdiği askeri birlikler Hudeyde şehrini tamamen ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırmış durumdalar. 

Körfez koalisyonu olarak isimlendirilen askerî koalisyonun bir başka ifadeyle BAE – Suud ittifakının Yemen’in batı sahilindeki askeri birliklerinin komutanı Tuğgeneral Abdüsselam eş-Şehhi, Hudeyde havaalanının tamamen ele geçirildiğine dair açıklama yaptı. Fakat Husi örgütünün Siyasi Birimi’nin üyesi Muhammed el-Buheyti, Suud liderliğindeki koalisyonun Hudeyde havaalanını tamamen ele geçirdiği bilgisinin doğru olmadığını iddia etti. Ancak haber kaynaklarında Husi militanlarının özellikle havaalanını hedef alan saldırılar düzenlediğine dikkat çekiliyor. Bu haberler ise örgütün havaalanı üzerindeki kontrolü büyük ölçüde veya tümüyle kaybettiği bilgisini doğruluyor. Çünkü eğer havaalanında hâlen bir askeri gücü veya kontrolü bulunsa dışarıdan orayı hedef alan saldırılar düzenlemez. Örgütün burayı hedef alan saldırılar düzenlemesi karşı tarafın henüz tam hakimiyet oluşturamadığını da gösteriyor. Çünkü her ne kadar Husi militanları oradan çıkarılmış olsalar da diğer tarafa yönelik tehdidin devam ettiği henüz kontrolün tamamen Suud liderliğindeki koalisyonun eline geçmediği, kontrolün ele geçirilmesi için uzaktan saldırılarla çatışmaların devam ettiği anlaşılıyor. 

Diğer taraftan Aden hükümetine bağlı Yemen ordusu tarafından yapılan açıklamada Hudeyde ile Sana’nın bağlantısını sağlayan ana yolun kontrolünün askerlerin eline geçtiği iddia edildi. Bu durumda Hudeyde bölgesinde bulunan Husi militanlara Sana’dan desteğin kara yolunun kesilmiş olması gerekiyor. Örgüt havaalanında da kontrolü kaybettiği için havadan da destek alma ihtimali bulunmuyor. Bu durum karşısında örgütün bölgede ciddi şekilde sıkıştırılmış olması ihtimali var.  

Haberlerde, Hudeyde’de cadde ve sokak çatışmalarının baş göstermesinden korkulduğuna dikkat çekiliyor. Bu yüzden sivil halk şehri terk etmeye başlamış durumda. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı “soykırım” suçlamasını neden desteklemiyor? 28 Mart 2024 | 89 Okunma Batı’dan Filistin ve Ukrayna Konusunda Çifte Standart 23 Mart 2024 | 50 Okunma Filistinli anneler dünyanın ne kadar umurunda? 22 Mart 2024 | 119 Okunma İşgal güçleri şimdi de yardım dağıtanları vuruyor 21 Mart 2024 | 72 Okunma Sivrisinekle bile mücadele edemeyen Ekrem’le mi depreme hazırlanacağız? 16 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar