Dava kendini ifade eder

Bir davayı kişilerle özdeşleştirmeye çalışanlar bazen hayal kırıklığına maruz kalabilirler. Çünkü kişiler değişkendir. Bunun yanı sıra dava kendini kişilerin şahsında...

Bir davayı kişilerle özdeşleştirmeye çalışanlar bazen hayal kırıklığına maruz kalabilirler. Çünkü kişiler değişkendir. Bunun yanı sıra dava kendini kişilerin şahsında, onların savunmalarında ifade etmez. Kendi özündeki değerlerle ortaya koyar. Dava kişilere göre değil kişiler davaya göre değerlendirilir. Bir kişinin kutsal bir davayı savunması onun hemen o davayla özdeşleşmesi ve o davanın bir aynası gibi kabul edilmesi anlamına gelmez. 

Bu hatanın sıkça yapıldığını görüyoruz. Örneğin bir kimse etnik kimlik olarak mensubiyetinden veya herhangi bir bağlantısından yahut fiilinden dolayı bir davayla irtibatlandırılıyor. Sonra da onun tüm hataları o davanın hesabına çıkarılıyor. Oysa kişinin hatası kendinedir. Davanın özündeki değerleri ve öncelikleri ise kendini korur. 

Son günlerde, Filistin davasıyla irtibatlı faaliyetlerinden dolayı bu konuda ismi öne çıkanlardan biri olan Leyla Halid’in yaptığı açıklamalar sebebiyle Filistin davasının mahkûm edilmesine çalışılması da kişilerle dava arasındaki konum farkının görülmemesinden kaynaklanmaktadır. 

Leyla Halid’in veya bir başkasının siyasi çizgisi, görüşleri kendini ilgilendirir. Filistin davası hakkında iyi bir şeyler yaptığı zaman kendine değer kazandırır. Ama onun yaptıkları ve söyledikleri Filistin halkını ve davasını temsil etmez. Doğruları kendi doğruları, yanlışları da tamamen kendi yanlışlarıdır. 

Bu prensip sadece onun için değil Filistin davası adına ortaya çıkan, bu davaya sahip çıkan ve bu dava için bir şeyler yapmaya çalışan herkes için geçerlidir. İster İslâmî çizgide olsun isterse sol veya liberal çizgide olsun. Kişilerin yaptıkları ve söyledikleri davaya fatura edilemez. 

Filistin davası ise kendi özünde önemli ve önceliklidir. Onun kendi değerleriyle kendini ifade etmesi mümkündür. Ama ne yazık ki kişilerin yaptıklarından dolayı en çok mağdur edilen, haksızlığa uğratılan dava da Filistin davası olmuştur. Örneğin geçmişte olduğu gibi bugün de Arap ülkelerinin liderlerinin birçoğu Filistin davasına haksızlık etmişlerdir. Fakat ne kadar ilginçtir ki onların yaptıklarından dolayı aynı zamanda bu davaya haksızlık edilmiş ve bu dava mahkûm edilmiştir. Aynı durum Filistin içinde ortaya çıkmış bazı siyasi liderlerin tutumları, davranışları ve açıklamaları için de söz konusu olmuştur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 17 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 234 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar