Sisi yönetiminin yeni Sina operasyonu

Sina bölgesi Mısır’ın uzun süreden beri sorunlu bir bölgesidir. 1967 Haziran Savaşı’nda Mısır ordusu ciddi bir direniş göstermeden Gazze’nin yanı sıra Sina bölgesini de siyonist işgal rejimine teslim...

Sina bölgesi Mısır’ın uzun süreden beri sorunlu bir bölgesidir. 1967 Haziran Savaşı’nda Mısır ordusu ciddi bir direniş göstermeden Gazze’nin yanı sıra Sina bölgesini de siyonist işgal rejimine teslim etmişti. Daha sonra 1979 Camp David Anlaşması’yla, turistik Şarmuşşeyh dışındaki Sina bölgesini geri aldı. (Şarmuşşeyh’i yıllar sonra başka bir anlaşmayla aldı.) Ancak bu bölgeyi sürekli ihmal ettiğinden Sina halkı Mısır yönetiminin kendilerine yönelik politikasından hep şikâyetçi oldu. 

Sina’nın sorunlu bir bölge olması şiddeti bir araç olarak kullanmak isteyenlerin de işlerini kolaylaştırmıştır. Şimdiye kadar bu bölgede çeşitli silahlı gruplar ortaya çıktı. Ancak son dönemde bu grupların IŞİD’e bağlandıkları ve bu örgütün Sina yapılanması olarak silahlı faaliyetler yürüttükleri düşünülüyor. Bölgedeki silahlı gruplar adına açıklama yapanların üslupları da bunu teyit ediyor. 

IŞİD’in Irak’tan çıkarılmasının ve Suriye’deki etki gücünün zayıflatılmasının ardından bu örgüt adına, 24 Kasım 2017 tarihinde Sina’nın Akdeniz kıyısındaki Ariş şehrinin yakınında yer alan Bi’ru’l-Abd kasabasında bulunan Ravda Camisi’ne korkunç saldırı düzenlenmesi üzerine “IŞİD’in hareket merkezi Sina’ya mı kaydırılıyor?” soruları sorulmuştu. Çünkü IŞİD mensubu militanların Avrupa ülkelerine yayılmasının önlenmesi için yeni bir çatışma alanının oluşturulmasına ihtiyaç vardı. 

Sisi cuntasının komutasındaki Mısır ordusu dün yani 9 Şubat Cuma sabahı Sina bölgesine yönelik yeni bir operasyon başlattı. Ordu güçlerinin Sina’nın kuzey ve orta bölgesini, özellikle de Mısır Deltası’nı hedef alan geniş çaplı saldırılar düzenledikleri haber verildi. Ordunun öncelikle Mısır’ın sınır noktalarını sıkı bir denetim altına almak için stratejik noktaları hedef alacağı ifade edildi. Ordu adına yapılan açıklamada terör grupları tarafından kullanılan noktaların tahrip edileceği ve “toplumun terör tehdidine karşı korumaya alınacağı” iddia edildi. 

Halka yapılan çağrıda da Mısırlılardan, teröre karşı sürdürülen bu yasal mücadeleye destek vermeleri istendi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 188 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 62 Okunma Bayram ve İslam âlemi -2 12 Nisan 2024 | 38 Okunma Bayram ve İslam âlemi -1 11 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar