Astana Görüşmelerinin Altıncı Turu

Suriye’de zaman zaman saldırılar, bazı bölgelerde gerginlik ve çatışmalar devam ediyor. Bu arada Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye’yle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı, özellikle...

Suriye’de zaman zaman saldırılar, bazı bölgelerde gerginlik ve çatışmalar devam ediyor. Bu arada Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye’yle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı, özellikle askerî sorunların ele alındığı görüşmelerin altıncı turu düzenlendi. Biz bu yazıyı meselelerle ilgili son durum değerlendirmelerinin yapıldığı görüşmeler oturumunun devam ettiği sırada yazdığımızdan sonuçlarla ilgili bir değerlendirme yapma imkanımız olmayacak. Ancak siz yazıyı okurken görüşmeler tamamlanmış ve varılan anlaşmalar da kamuoyuna açıklanmış olacak.

Astana Görüşmelerinin Altıncı Turu’na, Suriye’yle ilgili sağlanan anlaşmaların garantörü olarak kabul edilen Rusya, Türkiye ve İran’ın yanı sıra ABD ve Ürdün’den temsilciler katılıyor. Ayrıca BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da taraflarla görüşmeler yapmak ve sürdürülen görüşmeleri izlemek amacıyla Astana’da bulunuyor.

Altıncı Tur’un ana gündem maddelerinin başında İdlib’in de çatışmasızlık bölgelerine dahil edilmesi konusu yer alıyordu. İdlib’in önemli bir kısmında Beşşar rejimine muhalif direniş güçleri kontrolü elinde bulunduruyor. Astana’daki görüşmelerde bu bölgenin de gerginliğin düşürüldüğü alanlara dahil edilmesi konusu ele alındı. Muhtemelen bu konuda bir anlaşma sağlanacak ve bölgenin Suriye’nin dördüncü çatışmasızlık bölgesi olarak kabul edilmesi söz konusu olacak.

Görüşmelerde ayrıca cesetlerin teslim edilmesi konusu başta olmak üzere muhtelif askeri konularla ilgili görüşmeler de yapıldı ve bu konularda da birtakım anlaşmaların sağlanması söz konusu.

Çatışmasızlık alanlarının genişletilmesi Suriye’de gerginliğin azaltılması ve savaş alanının daraltılması açısından önem taşıyor.

Fakat kuzeyde ABD’nin büyük miktarlarda silahla desteklediği PYD’nin hakimiyet alanını genişletme amaçlı savaşları devam ediyor. Bu savaşlarında IŞİD’le karşı karşıya gelmesi ise tamamen bir oyun. IŞİD daha önce direniş güçlerine karşı savaşarak kontrol altına almış olduğu bölgeleri şimdi PYD’ye tamamen göstermelik çatışmaların ardından ve bazen de söze gelir bir direniş göstermeden teslim ediyor. IŞİD’in bu tutumu da tabii ki PYD’nin kontrol alanını genişletmesine neden oluyor ve bu da PKK’nın yan örgütü durumundaki PYD’nin arkasında duran ABD’nin işine geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 215 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 76 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 245 Okunma Filistin Esirler Günü 18 Nisan 2024 | 54 Okunma Bayram ve İslam âlemi -3 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar