Zor sürecin yönetimi

Suriye'yi görüyor musunuz? Münbiç'te gelinen noktayı? Rusya dedi ki: PYD Münbiç'i rejim güçlerine devretmeye hazır. Gördünüz mü? Amerika iş tutuyordu PYD ile Rusya da el uzatıverdi. Bizim...

Suriye'yi görüyor musunuz? Münbiç'te gelinen noktayı? Rusya dedi ki: PYD Münbiç'i rejim güçlerine devretmeye hazır. Gördünüz mü? Amerika iş tutuyordu PYD ile Rusya da el uzatıverdi. Bizim açımızdan sorun çözülür mü Münbiç Esed'in eline geçince?

Suriye olayının başlaması aslında Esed sorunu ile ilgili değil miydi? Rusya “Esed'in arkasında ben varım” deyince, Amerika da “Esed'in devrilmesinin arkasında ben yokum” deyince, denklem allak bullak oldu. Bizim payımıza 3 milyon mülteci düştü, sonra? Sonrası mevcut kaos. Fırat Kalkanı ile işin içindeyiz, ama Amerika ile ne yapacağız, Rusya ile ne yapacağız, “Yarınki Suriye” ne olacak, her tarafı bir bilmece. Biz nereye kadar güç kullanacağız, bu süreçte kimlerle karşı karşıya kalacağız?

Olayın bir boyutunda bizim “Çözüm sürecimiz”in akamete uğraması, orada PKK'nın önüne “Suriye'de size alan açılıyor, hele orada ne olacağına bir bakın, silahları hemen bırakmayın” sufleleri var.

Bununla Amerika'nın Suriye'de PYD ile oynaşmasının alakası var. 

Suriye'de Esed'in ayakta kalmasının arkasında Amerika'nın, “Arap Baharı 'İslamcı yönetimler' getiriyor” yargısı var.

Oralarda Türkiye'nin “İslam dünyası” projeksiyonu ile Amerika'nın, belki Avrupa'nın hesapları arasında farklılaşma var.

100 yıllık parantezin kapanması söylemimiz var ya.

O parantezin inşacıları bugünün de etkin dünya güçleri ise işin sonunda hesaplaşmaya bunların tamamının katılmasını öngörmek gerekiyor.

Uzunca bir süredirmemleketin birçok yerinde“Türkiye ve İslam Dünyasında Neler oluyor? - Büyük Hesaplaşma” başlıklıkonferanslar veriyorum.

“Büyük hesaplaşma”tam da bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.008 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.341 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.049 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.510 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar