Üst akılı yenmeliyiz

"Üst akıl”ı yenmeliyiz.Ama nasıl? “5 Büyük”ü 5 büyük olmaktan çıkarmalıyız. Ama nasıl? Belli ki “Üst akıl” bizi rahatsız ediyor. Belli ki “5...

"Üst akıl”ı yenmeliyiz.Ama nasıl? “5 Büyük”ü 5 büyük olmaktan çıkarmalıyız.

Ama nasıl?

Belli ki “Üst akıl” bizi rahatsız ediyor.

Belli ki “5 Büyük”le bağlantılı dünya düzeni, dünyayı rahatsız ediyor.

Üst akılı birebir tanımlamış değiliz ama dünyanın farklı yerlerinde farklı etkinliklerle var olduğunu görüyor, bizim coğrafyamızda oynadığı oyunların ucunun bize dokunduğunu hissediyor ve zararlarından korunmak istiyoruz.

“5 Büyük” belli. Onlar BMGK’nın daimi üyeleri, Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin. 2. Dünya Savaşı sonrasında bu statüyü elde etmişler, birbiriyle uzlaşarak, çatışarak, o sistemi sürdürüyorlar.

Biz, “Dünya 5’ten büyük” söylemiyle bu düzeni sorguluyoruz. Bu söylem, edilgenler adına bir isyanı seslendiriyor. Bu sistemin mağdurlarının büyük kısmını, bizim kalp coğrafyamızın insanları oluşturuyor. Biz de, nihai planda o edilgen yapının parçasıyız.

Edilgenlik statüsü başlı başına isyan edilmesi gereken bir statü. Hele bu, “İslam dünyası” gibi büyük medeniyet kurmuş, İslam gibi bir değerin ve milyarlık insanlar topluluğunun dünyası ise isyan bin kere daha haklılık kazanıyor. Hele bu isyanı, insanlık adına Müslümanlar olarak seslendirmek ayrı bir onurlu çıkış anlamına geliyor.

Ama ne “Üst akıl”ı ne de “5’li yapı”yı söylem planındaki isyanlarla dize getirmek, değiştirmek mümkün değil. Hele bu söylem, birilerini hem bize, hem içinde yer aldığımız İslam dünyasına karşı ittifaka sevk ediyor ve karşıt operasyonlara zemin hazırlıyorsa, iş daha da zorlaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 751 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.140 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.370 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar