Ümmet meselesi

Bu Pazar günü okuyucularımla “Ümmet” konusu üzerinde hasbihal yapmak istiyorum.Ümmet islâmî çerçevede Hazreti Muhammed (s.a.v.)’e inananlar topluluğu demek. Başka peygamberlere inananlar da o peygamberin...

Bu Pazar günü okuyucularımla “Ümmet” konusu üzerinde hasbihal yapmak istiyorum.

Ümmet islâmî çerçevede Hazreti Muhammed (s.a.v.)’e inananlar topluluğu demek. Başka peygamberlere inananlar da o peygamberin ümmeti olurlar.

Neden böyle bir konu derseniz, “Ümmet” aidiyetinin Müslüman toplumları buluşturan bir ilişki tarzı olması, bunun da küresel anlamda bir siyasi güç niteliği taşıması sebebiyle ülkeler arası ilişkileri olumlu veya olumsuz yönden etkileme potansiyeli taşıması, bunun da değişik olaylar sebebiyle güncellenmesi dolayısıyladır.

Ümmet aidiyetinin normalde Müslüman ülkelerin ilişkilerini olumlu yönde etkilemesi beklenir, oysa bunun her zaman böyle olmadığı, hatta kimi zaman gerilimlere de sebebiyet verebildiği görülüyor. Onun da örnekleri var. Dolayısıyla “ümmet aidiyeti”ni Müslüman ülkeler – toplumlar için pozitif bir unsura dönüştürebilmek özel bir çabayı gerektiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayıplı konu 19 Mart 2024 | 397 Okunma İktidar et – ekmek kuyruklarını ne zaman görecek? 17 Mart 2024 | 1.016 Okunma Refah ile DEM arasında 15 Mart 2024 | 1.469 Okunma Kampanyada stratejik hata 14 Mart 2024 | 3.196 Okunma Erdoğan’ın “2 milyarlık” hayıflanması 12 Mart 2024 | 3.462 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar