Türk usulü önleyici vuruş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün muhtarlarla buluşmasında, Türkiye’nin bir süredir içerde - dışarda icra etmekte olduğu güvenlik operasyonlarının ilkesel mantığını açıkladı. Bunu, Bush...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün muhtarlarla buluşmasında, Türkiye’nin bir süredir içerde - dışarda icra etmekte olduğu güvenlik operasyonlarının ilkesel mantığını açıkladı.

Bunu, Bush döneminde ABD’nin savunma konsepti olarak ilan ettiği ve Türkçe’ye “önleyici vuruş” olarak tercüme edilen “pre-emptive strike” olarak değerlendirebiliriz.

İşin mantığı şu: Size saldırması muhtemel bir tehlike odağını, harekete geçmeden önce imha etmek.

Türkiye yıllardır terörle mücadele ediyor, Türkiye, sınırlarının ötesinde oluşan bir takım sıcak gelişmelerin bedelini ödüyor.

Bunlar karşısında nasıl hareket edilmeli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir muhasebe yapıyor. 1923 -2016 muhasebesi.

O günlerin zorluğunu kabul ediyor. “Kurtuluş Savaşı’na girerken hedefimiz Misak-ı Milli sınırlarımıza sahip çıkmaktı, maalesef hedeflerimizi koruyamadık. Dönemin şartları itibariyle bu durumu mazur göstermeye çalışanlar olabilir. Bir yere kadar mazur görmek mümkündür, zorunluluktan kaynaklanan durumları kabul edip kendi kabuğumuza hapsolma anlayışı tehlikelidir” diyor.

Sonra “Bizi böyle bir kısır döngüye hapsedenlerin amacı Selçuklu ve Osmanlı geçmişimizi bize unutturmaktır. Biz bugün 1923’ün psikolojisiyle hareket edemeyiz.”

Ve içerde PKK, FETÖ, dışarda Suriye ve Irak planındaki yeni güvenlik konseptini açıklıyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 565 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.302 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.043 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar