Sistem tartışması için bir Ak Parti önerisi

Anlaşılıyor ki, mevcut sistemdeki “çift başlılık” konusu, Ak Parti bünyesinde de sorun kaynağı olarak telakki ediliyor ve çözümlenmesi gerekli...

Anlaşılıyor ki, mevcut sistemdeki “çift başlılık” konusu, Ak Parti bünyesinde de sorun kaynağı olarak telakki ediliyor ve çözümlenmesi gerekli görülüyor. 

Yani “Cumhurbaşkanı aynı kökten geliyor, ülkeyi de aynı parti yönetiyor, dolayısıyla ‘Fiili başkanlık-yarı başkanlık’ sorunsuz şekilde uygulanır” yaklaşımı bir yere kadar geçerli sayılıyor.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın farklı siyasi çizgilerden gelmiş olması halinde çıkması muhtemel çift başlılık durumunun, aynı siyasi çizgi içinden gelenler arasında da potansiyel gerilim alanı olarak kabul edilmesi meselenin çok ciddi olduğunun ifadesi.

Geçtiğimiz hafta Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin bu konuya yönelik medyaya yansıyan değerlendirmeleri, kanaatimce önemliydi, ama başka sıcak gelişmeler sebebiyle yeterince yankı bulmadı.

Canikli çok objektif tespitler yapmıştı; bazılarını hatırlatmak isterim:

“Şu andaki ikili yapının ortadan kaldırılması lazım. Aynı siyasi partilerden de olsa, farklı siyasal partilerden de olsa sorun çıkıyor. Çünkü aynı yönetsel yetkiyi bizim anayasamız hem cumhurbaşkanına hem de başbakana veriyor. Sürekli çatışma riski taşıyor. Çünkü ne başkanlık sistemi, ne parlamenter sistem. Devekuşu yani, ne deve ne kuş.”

Canikli bu tespitten sonra ayrıca “Hiçbir parlamenter sistemde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmeyeceği”ni de ilave ediyor.

Bu problemin net tespiti. Böyle bir problemin var olduğu konusunda herhangi bir itiraz olması da mümkün görünmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Etki ajanlığı - Bumerang üretimi 14 Mayıs 2024 | 51 Okunma Özgür Özel’in kritik sınavı 12 Mayıs 2024 | 777 Okunma Kaybolan ruh nasıl kazanılacak? 10 Mayıs 2024 | 1.623 Okunma Cicim ayları ne kadar sürer? 09 Mayıs 2024 | 2.115 Okunma “Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 2.356 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar