Rusya ile Suriye’de ne yapacağız?

Dış politikada işler çok girift. Rus uçağı, Ruslar’ın Suriye’de Türkmen bölgelerini bombaladığı ve Türkiye’de devletten topluma herkesin buna çok öfkelendiği dönemde, sınır...

Dış politikada işler çok girift. Rus uçağı, Ruslar’ın Suriye’de Türkmen bölgelerini bombaladığı ve Türkiye’de devletten topluma herkesin buna çok öfkelendiği dönemde, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmüştü.

Sonrası malum. Ruslar çok kızdı. Rus kızgınlığının bütün rengi Putin’in tavırlarına yansıdı. Bir yerde Putin’in de karizması çizilmişti.

Türk-Rus ilişkileri bozuldu. Bunun iki ülkeye de zarar verdiğini her iki ülkenin yetkilileri de kabul ediyor. Ki Türkiye açısından Suriye’de pozisyonumuz zarar gördü, ekonomi ciddi anlamda olumsuz etkilendi. İlişkiler neredeyse soğuk savaş günlerine döndü. Olanlar Rusya’yı da olumsuz etkiledi ama Putin yönetimi, “uçak düşürülme” hadisesini “ülke prestiji” açısından gördüler ve orası tamir edilmeden barışmaya yanaşmadılar.

Bu yüzden Türkiye’nin bütün girişimlerine rağmen Putin deyim yerindeyse “Burnundan kıl aldırmama” tavrını sergiledi. “Türkiye adım atsın, özür dilesin, tazminat ödesin, işler düzelsin” mealinde tepkiler verdi.

En son gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın 12 Haziran “Rusya günü” dolayısıyla Putin’e ve Medvedev’e gönderdiği kutlama mesajı oldu. Mesajlarda “Münasebetlerimizin hak ettiği seviyeye yükselmesi temennisi” dile getirildi.

Rusya’nın bu son jestlere nasıl cevap vereceğini göreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.092 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.354 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.049 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar