Rus oyunu ABD’nin irade felci

Sovyetler’den Rusya Federasyonuna uzanan emperyal hesaplar. Hatta belki Çarlık döneminden Sovyetler’e, oradan Rusya’ya uzanan... Sıcak denizlere inme stratejisi hiç bitmedi. Diğer dünya güçlerinin irade zaafı...

Sovyetler’den Rusya Federasyonuna uzanan emperyal hesaplar. Hatta belki Çarlık döneminden Sovyetler’e, oradan Rusya’ya uzanan... Sıcak denizlere inme stratejisi hiç bitmedi. Diğer dünya güçlerinin irade zaafı geçirdiği her durumda bir hamle yapıp zemin kazanmaya çalıştılar. 

Çekoslovakya işgali, Çek yönetimine rağmen, bir komünist enternasyonal hakkı gibi meşrulaştırılmıştı.

Afganistan’a yönelik Sovyet işgali ise Babrak Karmal isimli sözümona yerli bir güdümlü komünistin daveti sonucu gerçekleşmişti.  

1979’dan 2015’e gelmişiz ve Rusya bugün Esed’in daveti ile Suriye’de askeri operasyon yapıyor.

Amerika ve Avrupa mı?

Neredeyse “Onlar ne ki?” diye soracak dünya. Onların dünya dengesinde bir kıymet-i harbiyeleri var mı? Ukrayna’da nerede idiler, Kırım’da nerede? Aslında 2’inci Dünya Savaşı sonrasında Doğu Avrupa’yı Sovyetler’e peşkeş çekerken de bir garip pazarlığın tarafı olmuşlardı.

Suriye’de “Mısır’dan, Tunus’tan sonra oraya da İslamcı kadrolar gelir” yaklaşımı, Amerika’nın stratejik aklını da dümura uğrattı, Avrupa’nınkini de.

Arap Baharı’nın islamcı kadroları iktidara getirmesinden rahatsız oldular.

Erdoğan ve Ak Parti’nin bu sürece ilham vermesinden rahatsız oldular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Etki ajanlığı - Bumerang üretimi 14 Mayıs 2024 | 784 Okunma Özgür Özel’in kritik sınavı 12 Mayıs 2024 | 783 Okunma Kaybolan ruh nasıl kazanılacak? 10 Mayıs 2024 | 1.625 Okunma Cicim ayları ne kadar sürer? 09 Mayıs 2024 | 2.116 Okunma “Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 2.357 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar