Nasıl göndersek?

Karar Gazetesi Yazarı Ahmet Taşgetiren'in bugünkü (06.05.2022)''Nasıl göndersek?'' başlıklı yazısı.

Siyasi partilerden “Göndermeyelim” diyen ya da “Ensar – Muhacir” ilişkisini seslendirebilen kaldı mı, var mı hala? Çok kısık seslerdir var ise bile.

Kapıları “Ensar – Muhacir” diye açan iktidar bile, en tepeden “Geri göndereceğiz” noktasına geldi. Çünkü başta “Ensar – Muhacir” gibi bakılsa bile mesele, ister ülkenin istiab haddi (taşıyabilme kapasitesi)nin ötesine geçildiği için, ister muhacir olarak gelenlerin bir kısmı muhacirliğe yakışmayan davranışlar sergilediği için ve ister her ülkede bir miktar mevcut olabilecek ırkçı provokasyonlar devreye girdiği için…. Artık acilen çözülmesi gereken bir probleme dönüşmüş bulunuyor.

Az önce saydığım gerekçelere, insanların iktidara yönelik tepkileriyle göçmen – mülteci her ne diye anılırsa anılsın tepkilerin birleşmesini ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde bu insanların işsizlikle boğuşan vatandaşların ucuz – kayıt dışı işçilikle iş umutlarını paylaşmalarını ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde artık İstanbul gibi şehirleri az gelirli değil, orta gelirli insanlar için bile yaşanmaz hale getiren ev kiralarının ve ev fiyatlarının astronomik tırmanışı ile varlıklı yabancıların kiralama ve ev sahibi olmaları arasında kurulan irtibatları sayabilirsiniz.

Aynı şekilde bir yandan mültecilerin fukaralıkları göze batıyor olabilir, bir yandan ev – vatandaşlık alabilecek boyuttaki zenginlikleri…Bunların her birinin Türkiye’nin farklı toplum kesimlerinde tepki doğurması bir merhalede bu tepkilerin aynı mecrada (Mesela Ümit Özdağ ya da Sessiz İstila ırkçılığında) buluşması mümkün.

Şu anda o tansiyon yüksekliğini yaşıyor Türkiye.

Onun için de iktidarı – muhalefeti, “Göndereceğiz” diyor.

Ancak Ümit Özdağ çizgisi dahil, iktidar dahil, muhalefet dahil hiç kimsenin, sayıları 5-8 milyon arasında değiştiği söylenen ve Suriyeli, Afganlı, Iraklı, İranlı, Özbek… bir dünya insanı nereye nasıl göndereceği belli değil.

Herhalde bunu hemen projelendirmesi beklenenin iktidar olması lazım. Çünkü şu anda en çok onun elini yakıyor bu mesele. Elini yakıyor, çünkü 2023’te en etkili seçim kriterlerinden birisi olması ve en çok iktidarı sarsması bekleniyor. Cumhurbaşkanı bile “Göndereceğiz – göndermeyeceğiz” gel – gitlerine rağmen, belli ki göndermeye çalışıyor. “1 milyonu gönderme projesi yapıyoruz” diyor en azından.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim itiraz etmeliydi? 29 Mart 2024 | 795 Okunma Ekonomide geldik “dipsiz kuyu”ya... 28 Mart 2024 | 3.000 Okunma Yarı yarıya düşüş işaret mi? 26 Mart 2024 | 6.726 Okunma Gazze için bir şey yapamama hali 24 Mart 2024 | 803 Okunma İstanbul için farklı bir kayyım formülü mü? 22 Mart 2024 | 1.320 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar