İslam dünyasının İslam dünyası olması için

Türkiye’nin Türkiye olma mücadelesi”nin nasıl çetin geçtiği gözlerimizin önünde... Ak Parti, 11 seçimde başarılı oldu, hala iktidar olmaya çalışıyor. 2008’de, yüzde 47 ile...

Türkiye’nin Türkiye olma mücadelesi”nin nasıl çetin geçtiği gözlerimizin önünde... Ak Parti, 11 seçimde başarılı oldu, hala iktidar olmaya çalışıyor. 2008’de, yüzde 47 ile iktidarda iken kapatma davası ile karşılaştı ve ipten döndü. 2015’te de darbe girişimine marz kaldı, üstelik kendisi ile aynı zeminde (dini zeminde) yürüyen bir yapının ihaneti ile...

Türkiye her adımda bir hesaplaşma yaşıyor.  

Biliyoruz ki “Türkiye’nin Türkiye olması”, İslam dünyasının İslam dünyası olması ile de birebir bağlantılı. Neden? Çünkü 100 yıl önce birlikte format atılmış.

Format uluslararası güç odakları tarafından atılmış, dolayısıyla formatı dönüştürmek, -ki buna son zamanlarda liderlerimiz “100 yıllık parantezin kapatılması” tanımlamasını yapıyor- sadece iç düzenleme ile bağlantılı değil. Meselenin “uluslararası boyut”unu da halletmek lazım.

Uluslararası boyut deyince İslam coğrafyasına format atan odaklar yanında başka dünya güçleriyle ilişkilerin seyri de devreye giriyor. (Dün Avrupa Parlamentosu’nda “Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması yönündeki tavsiye kararı ve bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süredir Lozan’ı sorgulayan çizgisinin ‘endişe ve rici olduğu’ görüşünün karar metnine eklenmesi” uluslararası boyutun tipik örneği oldu.)

Buna bir de, İslam coğrafyasını oluşturan ve genel olarak “İslam ülkeleri” dediğimiz dünyanın, birbirinden çok farklılaştırılmış ilişki ağını da eklemek lazım.

Türkiye Türkiye olsa, bu, mesela Mısır’ın da bir “İslam ülkesi” olarak 100 yıllık parantezden çıkması anlamına gelmeyebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 1.927 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 759 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.142 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.373 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar