İktidar da muhalefet de okumalı

Referandum yüzde 51.4 “Evet”le geçti. Ancak yüzde 48.6 oranında da bir “Hayır” var. Şu anda herkes, öncelikle bu dağılımın nasıl gerçekleştiğini, “Evet”in neden...

Referandum yüzde 51.4 “Evet”le geçti. Ancak yüzde 48.6 oranında da bir “Hayır” var. Şu anda herkes, öncelikle bu dağılımın nasıl gerçekleştiğini, “Evet”in neden arkasındaki siyasi desteklerin toplamından çok daha az, “Hayır”ın da, organize bir hareket olmamasına rağmen neden bu ölçüde çıkabildiğini anlamaya çalışıyor. Bir de buradan yola çıkıp, 2019'da nasıl bir sonuç görüleceğini tahmin çabaları var. Burada da “Evet” cenahı için kaygı, “Hayır” cenahı için bir tık daha olur mu, ihtimalleri değerlendiriliyor.

Türkiye kamuoyu, Kemal Gözler ismini, referandum öncesinde Anayasa tartışmaları sırasında çok duydu. Onun “Anayasasızlaştırma” makalesine pek çok atıf yapıldı. Gözler'in http://www.anayasa.gen.tr/dev.html'de “Demokrasi Nasıl Korunabilir? Uyuyan Devi Uyandırmak” başlıklı bir yazısı yayınlandı. Okudum ve birçok bölümün altını çizdim.

Kemal Gözlerile muhtemelen düşünce iklimi noktasında pek çok farklılıklarımız var. Ak Parti ile de farklı dünyalarda olduğu açık. Ancak makaleyi ilginç bulduğumu söylemeliyim. Bence Ak Parti'nin de muhalefetin de okumasında fayda var.

“Uyuyan dev”den söz ediyor Kemal Gözler. Ve o uyuyan dev uyanırsa, siyasette başka bir dönemin başlayacağını yazıyor. Ona göre ekonomik şartları ve sosyal statüsü iyi kesimlerden oluşan uyuyan devin şu anda “Gündeminde siyaset yok. Çünkü kendisini tehdit altında hissetmiyor.” “Ancak,diyor Gözler,“Son bir iki yıldır işler değişti. Demokrasi eksikliği ve özellikle hukuk güvenliğinin zayıflaması iyi yetişmiş kitlenin yaşam tarzını da tehdit eder hâle geldi.”

Bu yargı doğru mu yanlış mı tartışılabilir. Ama tartışmak için de bakmak lazım.

“Uyuyan devi ancak Ak Parti uyandırabilir”görüşü de Gözler'e ait. Şöyle diyor: Türkiye’nin uyuyan devini AKP, birkaç yıldır izlediği yanlış politikalar sayesinde uyandırmak üzere. Dev uyanırsa, AKP devi uyandırdığına bin pişman olacak.”

Ancak “Uyuyan devi uyumaya devam ettirme” işini de Ak Parti'nin başaracağını söylüyor Gözler. Şöyle diyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim itiraz etmeliydi? 29 Mart 2024 | 960 Okunma Ekonomide geldik “dipsiz kuyu”ya... 28 Mart 2024 | 3.003 Okunma Yarı yarıya düşüş işaret mi? 26 Mart 2024 | 6.741 Okunma Gazze için bir şey yapamama hali 24 Mart 2024 | 803 Okunma İstanbul için farklı bir kayyım formülü mü? 22 Mart 2024 | 1.320 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar