FETÖ’nün uluslararası kıymet-i harbiyesi

Türkiye’de tasfiye süreci ilerleyen FETÖ, Türkiye dışında varlığını sürdürebilir, üstelik Türkiye’yi çelmeyebilir mi? FETÖ elemanları “Türkiye bizim için dünyadaki...

Türkiye’de tasfiye süreci ilerleyen FETÖ, Türkiye dışında varlığını sürdürebilir, üstelik Türkiye’yi çelmeyebilir mi? FETÖ elemanları “Türkiye bizim için dünyadaki ülkelerden biri, zaten dünyada çalışıyoruz, yine ve daha etkin çalışırız” diyor, bunu bir tür “Yıkılmadık ayaktayız” morali olarak kullanıyorlar.

Öte yandan FETÖ ile mücadelenin muhtemel boyutlarını değerlendirirken de “Acaba bunlar farklı bir diaspora olarak örgütlenip, Türkiye için yeni bir tehdit kaynağı haline gelebilirler mi?” sorusu gündeme getiriliyor.

Nasıl bakmalı bu ihtimallere?

Şunlar üzerinde durulabilir kanaatindeyim:

- Türkiye gibi Müslüman ve Cumhurbaşkanı, İslam dünyasında liderliği sembolleşen bir ülke ile problemli hale gelen yapının, başka coğrafyalarda “Müslüman karakteri” ile öne çıkması son derece zordur. Kaldı ki bu hareket, zaten kendisini “islami hüviyet”le tanıtmamakla biliniyor. Eğitim yatırımlarında müslümanlığını olabildiğince gizleyen bir hareket bu. Bundan sonra kendisini Türkiye Müslümanlığından daha çok ayrıştırmaya yönelecek. Bu da hareketin daha çok “İslam’dan başkalaşması” sonucunu doğuracak. O zaman şimdi “Hicret çağrışımı” yapanlar, Medine’den kaçıp, Roma’ya sığınanlar gibi olacaklar. O da onları ancak Müslümanlara karşı kullanılan bir ajan haline getirecek.

- Evet, bu yapı, dünyada ancak, Türkiye’ye ve ana islami mecraya karşı kullanılabilme potansiyelleri ölçüsünde karşılık bulacak. Bu da, içinde yaşanan ülkenin genel politikalarının “Türkiye ile problemli” olması durumunda söz konusu olabilecektir. Diyelim Amerika, “Türkiye mi FETÖ mü?” şeklindeki bir soruyu, Türkiye ile ipleri koparma tercihinde bulunabileceği zaman, FETÖ lehine cevaplandıracaktır. Bu da ya ABD liderliğinin FETÖ’ye angaje olması durumunda ya da en azından İslam dünyasında FETÖ’nün ABD’ye Türkiye’den daha fazla şey vermesi durumunda mümkün olacaktır. FETÖ’nün mesela Hillary Clinton’un şahsında böyle bir “ABD liderliği”ne ulaşabileceği varsayımı söz konusu olabilir. Tabii, FETÖ’ye angaje bir ABD Başkanı’nın karşı karşıya kalacağı eleştirinin doğuracağı sonuç ayrı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 2.445 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.219 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 761 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.379 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar