Dış politikada geldiğimiz nokta

Bir ara “Bu Feridun Sinirlioğlu İsrail ile bir işler karıştırıyor ya, bakalım ne çıkacak?” gibi haberler yapıldı bizim medyada. İsrail ile ilişkileri geliştirme...

Bir ara “Bu Feridun Sinirlioğlu İsrail ile bir işler karıştırıyor ya, bakalım ne çıkacak?” gibi haberler yapıldı bizim medyada. İsrail ile ilişkileri geliştirme işi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun başına kalsaydı herhalde epey dayak yiyecekti. Ama görüldü ki o bir devlet memurudur ve Hükümetin inisiyatifi ile hareket etmektedir.

- Kısa süre önce birilerimiz “Düşmanları azaltmak, dostları çoğaltmak lazım” gibi bir kampanya yürütse, Hükümetin dış politikasına yönelik bir saldırı muamelesi görür, hainlikle suçlanırdı. Ama Binali Yıldırım Başbakan olduğundan beri “Düşmanları azaltmak, dostları çoğaltmak lazım” diyor ve peşinden İsrail, Rusya, Mısır açılımları geliyor, bu defa bu politikanın erdemi üzerine döşeniyoruz.

- Vaktiyle rahmetli Özal “Irak’ta bir koyup üç almak lazım” dediğinde ben, “Bu greko-romende salto atmaya benzer, onun için de büyük güç gerekir, eğer o gücünüz yoksa salto atmaya kalktığınızda kendi oyununuza gelebilirsiniz” diye yazmış, Ak Parti iktidarları döneminde de bu yazıya sık sık atıfta bulunmuştum. Diplomaside “Güç değerlendirmesi”nin hayati olduğunu, arkasına güç koyamadığınız çıkışların çok ciddi negatif geri dönüşleri olacağını yazmıştım. Eminim o tür yazılar da “Türkiye’nin kutlu yürüyüşü”nü anlamamak şeklinde değerlendirilmiş, hatta “Yürek zaafiyeti” çerçevesinde yorumlanmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.026 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.342 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.049 Okunma Atatürk anayasası-1924 14 Nisan 2024 | 636 Okunma Sonuca üzüldüm mü sevindim mi? 12 Nisan 2024 | 2.510 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar