Anayasa ne olacak?

Anayasa değişikliği için lider görüşmeleri tamamlandı. Anayasayı değiştirmekte, 12 Eylül tortularının sistemden ayıklanmasında, iç tüzüğün Meclis’i daha etkin...

Anayasa değişikliği için lider görüşmeleri tamamlandı. Anayasayı değiştirmekte, 12 Eylül tortularının sistemden ayıklanmasında, iç tüzüğün Meclis’i daha etkin çalıştıracak çerçevede değiştirilmesinde anlaşıldı. 

Anayasa değişikliğini görüşmek üzere, partilerin eşit katılımıyla oluşacak bir uzlaşma komisyonunun teşkilinde de anlaşıldı.

Bu duruma göre her şey tıkırında. Mı?

Tabii ki değil.

Anayasa değişikliği için inisiyatif kullanan Ak Parti ile muhalefet arasında asıl farklılığı oluşturan konuda farklılığın yeniden altının çizilmesinden başka sonuç yok.

- Başkanlık Sistemine göre bir anayasa mı, Parlamenter Sisteme göre bir anayasa mı?

HDP ile zaten görüşülmedi ama o zaten yola 7 Haziran’da “Seni başkan yaptırmayacağız” diye çıkmıştı, diğer iki partinin liderleri de son görüşmede Başbakan Davutoğlu’na “Biz başkanlığa karşıyız, parlamenter sistemden yanayız” dediler.

Ak Parti bu görüşmeleri tek başına anayasayı değiştirecek sayısı olsaydı da yapacağını söylüyor olsa da, belli ki anayasayı tek başına değiştirecek gücü yok, onun için bu görüşmeler daha hayati önem kazanmıştı.

Şimdi ne olacak?

Ak Parti anayasayı başkanlık istikametinde değiştiremeyecek, buna karşılık muhalefetin istediği istikamette (cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltıldığı) bir değişiklik de olmayacak.

Yani pat durumuna mı gelinecek?

Ya da hani o üzerinde anlaşılan 60 madde gibi bazı başka maddeler üzerinde de uzlaşma sağlanıp iş bitirilecek mi?

Böyle bir formülün Ak Parti’yi tatmin edeceğini düşünmek mümkün değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Etki ajanlığı - Bumerang üretimi 14 Mayıs 2024 | 25 Okunma Özgür Özel’in kritik sınavı 12 Mayıs 2024 | 777 Okunma Kaybolan ruh nasıl kazanılacak? 10 Mayıs 2024 | 1.623 Okunma Cicim ayları ne kadar sürer? 09 Mayıs 2024 | 2.115 Okunma “Adalet özürlü” olarak mı gideceksiniz? 07 Mayıs 2024 | 2.356 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar