ABD ile formatı güncelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’da.Obama ile veya değil, başka bir amaçla orada olsa bile birçok ABD’li yetkili ile, düşünce kuruluşları ile, işadamları ile görüşüyor, görüşecek....

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’da.Obama ile veya değil, başka bir amaçla orada olsa bile birçok ABD’li yetkili ile, düşünce kuruluşları ile, işadamları ile görüşüyor, görüşecek. Amerika ile Amerika’da görüşecek.

Türkiye’den birçok serzenişte bulundu Cumhurbaşkanı ABD’ye.

“Bu nasıl müttefiklik, dostluk, stratejik ortaklık” gibi dozu sert serzenişler de oldu bunlar.

ABD’nin Ortadoğu politikalarından pek hoşnut olduğumuz söylenemez. Hoşnutsuzluğumuzda çok haklı olduğumuza da inanıyoruz. Zaman zaman ABD’yi, tabii formatının çok dışında roller içinde de görüyoruz. Mesela Suriye konusunda Türkiye’nin güvenliğini de sorumluluk alanında gören NATO’daki beraberliğe rağmen Rusya’ya ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden PKK uzantısı bir örgüte daha yakın buluyoruz.

Zaman zaman bu sütunlarda “ABD ile her şeyi yeniden masaya yatırma zamanı” gibi yazılar da yazdım. Çünkü iş, bizim gibi uzaktan serzeniş yüklü söylemlerde bulunmak ya da Amerika gibi Türkiye’yi rahatsız etse de bildiğini okumak tarzında sürdürülecek bir iş değil.

Bir yandan biz “Ortadoğu’da yeni haritalar çizilmek isteniyor, yeni Sykes - Picot’lar hazırlanıyor” diyoruz, “Üst akıl” göndermeleri yaparak zımnen ABD’ye sorumluluk yüklüyoruz, bir yandan da bizim ittifak içinde bulunduğumuz dünya güçlerine karşı derin bir kuşku duyuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’da. 5 gün orada olacak. Nükleer Güvenlik Zirvesine katılacak ama herkes bu gezinin ABD ile ilişkiler açısından önem arz ettiğini biliyor.

Cumhurbaşkanı orada ne diyecek?

Düşünce kuruluşu temsilcileri ile dün yaptığı görüşmede ne diyeceğinin ipuçlarını vermiştir diyebiliriz.

İşte şunları söylemiş; cümle cümle çok seçilmiş ifadeler bunlar:

“- Türkiye açısından geçmişte olduğu gibi bugün de ABD ile ilişkilerimiz vazgeçilmez niteliktedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.148 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 761 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Erdoğan için zor zamanlar 18 Nisan 2024 | 5.373 Okunma İsrail ya da Amerika İran’ı dövseler... 16 Nisan 2024 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar