Muvaffak ittifak...

Ankara’daki yabancı diplomatlarla yabancı muhabirler Türkçe öğrenmeye çok heveslidirler. En büyük zorlukları ise eski deyimler, sözcüklerdir. Şimdilerde dillerine malum sözcüğü dolamışlar....

Ankara’daki yabancı diplomatlarla yabancı muhabirler Türkçe öğrenmeye çok heveslidirler.
En büyük zorlukları ise eski deyimler, sözcüklerdir. Şimdilerde dillerine malum sözcüğü dolamışlar. Aralarında tane tane ve son heceye vurgu yaparak tekrarlayıp duruyorlar:
İt- ti- fak!
Türkçeye ilgisiz, dalgacı meslektaşları da, ekşi sözlük’e bile girmiş meşhur Londralı emlakçı fıkrasıyla onlarla dalga geçiyorlar:.
“Muvaffak, bu mutfak, çok ufak!” diye fısıldayan eşe, emlakçının sorduğu “Bu faklı- fuklu dil hangi dil” sorusunu yineliyorlar. (“Fak”, bilenin malumudur. Bizde mahkeme tutanaklarına “sin-kaf” diye geçen ve +18 Amerikan filmlerindeki “bip’lenen” küfür..)

***

İttifak, aslında devletler arasındadır. Taraflara da “müttefik” deniyor. En acı ittifak örneğini de bizim tarih kitapları verir: “1. Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri yenildiği için biz de yenilmiş sayıldık!
Yani her ittifak kurtuluş değildir. Bazen felaket de getirebiliyor!

***

Bizim “Stratejik müttefik”in Afrin’de terörizme yardım ve yataklık yaptığı ortaya çıkınca, bizim Başkomutan da, Amerikan Devleti’nin yerine Devlet Bey’i ikame etti!
“İttifak” ateşten gömlek. Devletler bile bu oyunda zorlanıyor. Tayyip Bey, Külliyesi’ni külliyen kaybetme, Devlet Bey ise adının ağırlığı altında ezilip daha yaygın bir isim olan “Muhtar”lık tehlikesi altında.
Oysa kendisi doçenttir. (Hep sağlık ve afiyet dilediğimiz Deniz Baykal da, benzetmek gibi olmasın, doçenttir.) Devlet Bey’in 40 sene önce yazdığı tezinin konusu “Türk Ekonomisinde Yapı Değişikliği” imiş..
Tayyip Bey “Yardımcı Doç.” unvanını kaldırtı. Bu biraz da Devlet Bey’e karşı bir stratejik hamleydi! Belli ki onu “Türk Siyasetinde Yapı Değişikliği” diye deneysel bir tez yazıp oynatmaya zorluyor. Devlet Bey de buna dünden razı. İttifaktan yenik çıksa bile, 70’inden sonra “Prof.” unvanına kavuşmuş olacak. Vin - vin yani!.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küçükpazarlı Kemal 17 Mart 2024 | 139 Okunma Vakıa vakası! 10 Mart 2024 | 153 Okunma Yüz yıllık yalnızlığın ilk günü 03 Mart 2024 | 122 Okunma Yetmiş yetmemiş notları 25 Şubat 2024 | 79 Okunma Kedi yasası 18 Şubat 2024 | 206 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar