Uzlaşmak

Hiram Abas'ın hayatını anlatan Bay Pipo, aslında Türkiye'nin gayriresmî tarihi gibi.. Bugün tartışılan bütün konuların bir benzerini geçmişte yaşamışız. O günlerin zabıtlarına...

Hiram Abas'ın hayatını anlatan Bay Pipo, aslında Türkiye'nin gayriresmî tarihi gibi.. Bugün tartışılan bütün konuların bir benzerini geçmişte yaşamışız. O günlerin zabıtlarına bakınca bugünler daha kolay yorumlanıyor. Mesela 973'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşananlar 2000'de Sezer'in seçiminde yaşananlara benziyor. 367 tartışmalarında yaşananlara benziyor. Hatta denizci paşanın günlüğüne benziyor.
Ve şöyle zannediliyor: Dört kişi bir araya gelip anlaşsaymış memleket günlük güneşlik olurmuş: O günün şartlarına göre Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı..
Sonraki yıllardaki tecrübeler bunun böyle olmadığını bize gösterdi. Mutabakat böyle bir şey değilmiş.
...
"973 Cumhurbaşkanlığı seçimleri de bugünkü gibi sıkıntılı olmuş, iş sonunda tatlıya bağlanmış.. Bakın nasıl olmuş: 13 Mayıs'ta Cumhuriyet tarihinin en kısa ömürlü hükümeti kuruldu: Kontenjan Senatörü Suat Hayri Ürgüplü'nün Bakanlar Kurulu, radyonun 13.00 haberlerinde açıklandı. Gece haberlerinde ise 'onaylanmadığı' bildirildi. Yarım gün içinde Genelkurmay Başkanı Tağmaç devreye girmiş ve Cumhurbaşkanı Sunay'a, 'Böyle hükümet olmaz' demişti. 16 Mayıs'ta kurulan Ferit Melen Hükümeti ise Sunay'dan 'onay', meclisten de güvenoyu aldı."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 652 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar