Ufukların Efendisi

Jason Goodwin'in "Ufukların Efendisi Osmanlılar" kitabı Türkçe'ye çevrilmişti. Merkez Kitabevi tarafından tekrar basılmış veya kitabevinin adı değişmiş, bilmiyorum.Kitabın en enteresan tarafı "büyük...

Jason Goodwin'in "Ufukların Efendisi Osmanlılar" kitabı Türkçe'ye çevrilmişti. Merkez Kitabevi tarafından tekrar basılmış veya kitabevinin adı değişmiş, bilmiyorum.
Kitabın en enteresan tarafı "büyük devlet" olmanın ön şartını bilerek veya bilmeyerek satır aralarına sıkıştırması.
Okuduğunuz zaman bu ön şartın ne olduğunu siz de fark edeceksiniz.
.....
Yazarı diyor ki:
Bu kitap, mevcut olmayan bir halk hakkındadır. "Osmanlı" sözcüğü bir yer tanımlamaz. Günümüzde Osmanlıca konuşan yoktur. Sadece birkaç profesör onların şiirini anlar. 1964'te Sofya'da yapılan bir şiir sempozyumunda, bazı kişiler klasik Osmanlı şiirinin tanıtılmasını istediklerinde, bir Türk şair ters bir şekilde, "Bizim klasiğimiz yoktur" diye cevap vermişti.
Osmanlı İmparatorluğu, altı yüzyıl boyunca varlığını sürdürdü. 14. yüzyıl başlarında, Anadolu'da, dağ eteklerindeki küçük bir beylikten, Adriyatik'ten Karadeniz'e kadar uzanan Balkan Yarımadası, Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Tuna Nehri'nin kuzeyinde Eflak ve Boğdan'ın sözde prenslikleri de dahil olmak üzere, Bizans'tan arta kalanları fethetmeye kadar ilerlediler. 1453'te, İstanbul'un fethi ile birlikte Kırım Tatarlarının onlara boyun eğmesi, Karadeniz'in denetim altına alınmasıyla tamamladı. 1517'de, İslamın kalbi olan Suriye'yi, Arabistan'ı, Mısır'ı, Mekke ve Medine'yi ele geçirdiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 649 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 373 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar