Hidromagnezit Huntit..

Almanya’da bir havaalanında yaşanan sıradan yangında alevler birbirinden bağımsız ve yalnızca küçük havalandırma kanalları vasıtasıyla hızla yayılmıştı. Alevle teması olmayan onlarca...

Almanya’da bir havaalanında yaşanan sıradan yangında alevler birbirinden bağımsız ve yalnızca küçük havalandırma kanalları vasıtasıyla hızla yayılmıştı. Alevle teması olmayan onlarca kişinin de ölümüne sebep olmuştu.
Yapılan incelemeler neticesinde ortaya imalattan kaynaklanan vahim eksiklikler çıktı ve inşaattan otomotive denizcilikten makineye kadar bütün polimer sanayisi için devrim niteliğinde yeni standartlar getirildi.
Uzman yardımıyla:
"Bunun en önemli standardı HFFR’dir. Bu Halogen Free Flame Retardant tanımının kısaltmasıdır. (Halojensiz ve yanmayı geciktirici). Aklınıza plastikle ilgili ne gelirse kablo, kaplama, pencere, eşya, araç vs.. HFFR olmak zorundadır. Fakat ülkemizde doğru dürüst standardı yoktur.
Ülkemizde yatırım yapan otomotiv şirketlerinden bazıları içeriye kablosu, tamponları, iç aksamları, motor bölümündeki bölümleri sıradan polimerlerden imal edilmiş araçları satarlar. Aynı modelin dışarıya satılanları ise mutlaka HFFR polimerlerle imal edilir. Ne hikmetse herkesin bildiği bu durumu devlet sorgulamaz.
HFFR polimerler yangın esnasında ölümcül gazlar üreten Flor, klor, brom ve iyot gibi halojen elementleri içermezler. HFFR malzemeler yandığında ortaya zehirli gaz çıkmaz, sadece su ve karbondioksit oluşur.
Bunu gerçekleştirmek üzere, polimere imalat esnasında çok yüksek miktarlarda FR malzemeler şarj edilir. Muhtelif cinsleri vardır. Endüstriyel olanların başında ATH (Alüminyumtrihidroksit) ya da Magnezyum Hidroksit (MDH) gelir. Çok pahalı malzemelerdir. Üretiminde modifiye edilmiş eski alüminyum tesisleri gibi yatırımlar gerektirir. Ülkemizde üretilmez ve ihraç malları için sanayimiz tarafından her yıl binlerce ton ithal edilir. İçeriye verilen mallarda yine kullanılmaz. Neden kullanılmadığı sorgulanmaz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 644 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 499 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 372 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar