Davutoğlu'nun gidecek olması ne kadar önemli

Biz neye şaşırıyoruz? Teknik olarak bir isim o göreve hangi usulle gelmişse aynı usulle gider. Atamada da böyledir.Şaşırmak için şöyle bir şey olması lazımdı: Partinin genel başkanlığı...

Biz neye şaşırıyoruz?

Teknik olarak bir isim o göreve hangi usulle gelmişse aynı usulle gider. Atamada da böyledir.
Şaşırmak için şöyle bir şey olması lazımdı: Partinin genel başkanlığı boşaldıktan sonra kıran kırana mücadele olur, adaylardan biri şu kadar oy alır, öbürü bu kadar oy alır, çok oy alan genel başkan olur. Hükmettiği delege sayısı kadar parti içinde, aldığı oy ve kazandığı milletvekili sayısı kadar da parlamentoda ağırlığı olur.
Böyle bir şey yok. İşaretle seçilmiş, partide ağırlığı olan başka birisi adına usulen seçilmiş -ki teknik olarak tam karşılığı tayin edilmiş- şu sebeble bu sebeble uyum sağlayamamış veya tayin edenin iradesine uymamış, gidiyor.
Bakan değişikliği gibi.. Güç dengesi ile bir ilgisi yok.
Tıpkı 923-950 döneminde olduğu gibi. O dönemde başbakanların geliş gidişinin bir önemi var mıydı?
Mehmet Barlas yıllar önce bir anekdot anlatmıştı.
Bayar, Başbakan olarak atanınca cumhurbaşkanına çıkıp sormuş:
-Benim yetkilerim ne?
Cumhurbaşkanı;
-Büyükelçileri ben atarım. Dış politika benim işim. Valileri, emniyet müdürlerini ben atarım. Geri kalanlara sen bak, demiş. O dönemde de milletvekillerinin bir önemi yoktu.
Bu sağlıklı bir yol mudur, değildir.
Ama itiraz ederken tutarlı olmak lazım. Bugünkü fiili yapıda Başbakanın kim olacağının önemi yoktur. Varsa da tayin edenin sorumluluğundadır.
Bu şartlarda parti içinde taraflardan da sözedilemez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 649 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 509 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 373 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar