Bana bir masal anlat baba…

Üçüncü Dünyalılar.. "Üçüncü Dünya" kavramıyla ilgili birçok tarif yapıldı. Bunların arasında en iyi tarif kendisi de bir "Üçüncü Dünyalı" olan Nobel ödüllü...

Üçüncü Dünyalılar..


"Üçüncü Dünya" kavramıyla ilgili birçok tarif yapıldı. Bunların arasında en iyi tarif kendisi de bir "Üçüncü Dünyalı" olan Nobel ödüllü ünlü düşünür Octavio Paz tarafından yapılanıdır. 998'de ölen, kitaplarıyla Türkiye'de de tanınan Meksikalı Paz, şöyle diyor: "Dünyada hiçbir halk Meksika halkı kadar Üçüncü Dünya'ya ait olamaz. Çünkü hiçbiri, Meksika halkı kadar ezilmemiştir. Sırasıyla Azteklerin, İspanyol kolonyalistlerin, Katolik misyonerlerin, kabile şeflerinin ve en son devrim önderlerinin boyunduruğu altına girdi. Meksika bugün de totaliter bürokrasinin çizmesi altında ezilmektedir. Paz, ekonomik anlamda bir Üçüncü Dünya Birliği'ni kabul etmiyor.

"Üçüncü Dünya, kişi başına gelir, teknolojik gecikme, zenginliklerin adil olarak dağıtılamaması, gelişmiş ülkelerle ilişkiler ve sömürgecilikle açıklanamaz" diyor.

"Bir milletin Üçüncü Dünya'ya ait olup olmadığının belirleyicisi siyasi sistemdir."

* Üçüncü Dünya, totaliter ve otoriter güçlerin kavramları ve kurumları istediği gibi çekip çeviren kastların egemenliğindedir.

* Sadece kitlelerin yoksulluğu demek değildir. Aynı zamanda güçlülerin zayıflara karşı sürekli zaferi, hüküm süren ideolojiler, siyasetin ekonomiye, hiyerarşinin yeteneğe baskın çıkması.. İnsan haklarının sözde kalması.. Sonuçta insanın hor görülmesidir.

Paz, Üçüncü Dünya için şöyle bir ölçü daha getiriyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar