Bağımsız Türk Mahkemeleri

Mahkemenin bağımsız olması ne demek? Bize düne kadar şöyle derlerdi: Efendim Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na Adalet Bakanı başkanlık ediyor. Bakan oradan elini çekerse, müsteşarı da kurulun tabii üyesi...

Mahkemenin bağımsız olması ne demek? Bize düne kadar şöyle derlerdi: Efendim Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na Adalet Bakanı başkanlık ediyor. Bakan oradan elini çekerse, müsteşarı da kurulun tabii üyesi olmazsa yargı bağımsız olur.
Olur mu?
Olmaz.
İki sebepten olmaz. Evvela biz bağımsız mahkemenin ne olduğunu bilmiyoruz. Ben biliyorum ama siz bilmiyorsunuz değil, bilmiyoruz. O kuruldan siyasiler elini çekse başkaları sokar. Başkaları çekse başkaları sokar. Bunda bir anormallik yoktur.
Mevzuat yarı askerî gibi.
Hadi savcıları anladık da hakimler hakkında soruşturma nasıl olur. Şikâyet olacak, kurul soruşturma izni verecek, iki müfettiş gidecek..
Kurulda o şahsa karşı husumet varsa ne olacak..
Giden müfettişin karın ağrısı varsa ne olacak..
2010'da ne dedik? Kurulun üyelerinden şu kadarı yargı mensuplarının arasından yargı mensupları tarafından seçilsin.
Becerebildik mi? Hayır.
En büyük kadrolaşma o dönemde oldu. Cemaat yargıya musallat oldu.
Sonra feryat figan yargıda birlik, aman memleket elden gidiyor, kurtaralım, düzeltelim diyerek -ne demekse- kurulu birilerinin tasallutundan kurtardık.
Peki işler rayına girdi mi? Hayır.
Demek ki iş mevzuattan ibaret değil. Diğer ülkelerdeki uygulamalara bakıp en idealini alıp getirsek tez zamanda sulandırıp kendimize benzetiriz. Biz yürütemeyiz.
Misal Amerika’daki gibi yüksek mahkeme üyeleri başkan tarafından ömür boyu o işi yapmak üzere seçilse (seçilseydi, şu andakiler yıllar önce seçilmiş olsaydı) ne olurdu? Yargı bağımsız olur muydu?
Olurdu olmazdı diyemeyeceğim, bilmiyorum.. Ama şu mümkün: Geriye dönük projeksiyonlarda (retrospective projection) canının istediği görüntüyü elde etmek, perdeye yansıtmak kolay.. Marifet ileriye dönük olanı yapmak.. Yüce devletimizin yüce mensuplarının 960'ta, 980'de, 2010'da bugünleri görerek uzun vadeli bir çözüm üretmeleriydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar