AYM'nin dershane kararı

AYM, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunu iptal etti. Dershane kanununu, AYM kararını ilgi çekici hale getiren ne? İşin içinde cemaatin olması. İşin bir tarafında cemaat olmasa bu kadar yılın sonunda...

AYM, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunu iptal etti.
Dershane kanununu, AYM kararını ilgi çekici hale getiren ne? İşin içinde cemaatin olması. İşin bir tarafında cemaat olmasa bu kadar yılın sonunda seferberlik ilan edilerek dershaneleri dönüştürme-kapatma projesi uygulamaya sokulmazdı. Dershaneler cemaatle birlikte anılır hale gelince iş dershanenin faydası zararı olmaktan çıktı.
Bu konu gündeme geldiğinde çok konuşulup tartışıldı. Dershaneler Türkiye'nin bir ayıbıdır, öyle reklamının yapıldığı gibi fırsat eşitliği vs sağlamaz. Herkesi dershaneye gönderince veya herkesi en iyi liselerde okutunca hepsi en iyi yerlere giremez. Adı üstünde, sıralama imtihanı. İlk 30 bine ekmek çıkar, öbür tarafını okutuyormuş gibi yapmak ziyandır, israftır, oyalamadır, hayattan koparmaktır.. Ama bu yapının vebali dershanenin değil.
Dershane "Türkiye'nin ayıbıdır" tespitine kamuoyunun yüzde 90'ı katılsa dahi bu ayıptan kurtulmak için başka ayıplar işleme hakkımız doğmaz.
Arz var, talep var.. Para kazananı var, geçinen var, suistimal edeni etmeyeni var. Kapatıyorum işi pek akıl karı değildi. Para toplayanı, devşirme kampı gibi kullananı varsa ve suç ise başka yolları vardı. Devlet varsa olmalıydı.
Neyse.. AYM kararı bu işte geri dönüşü sağlamaz. Çok kolay işler değil. Dershaneler cemaatten ibaret de değil. Yarısı kaybolup gider, öbür yarısı evrilir.. Yeni kılıklara bürünür. Talep olduğu müddetçe ama yerin altında ama üstünde bu iş devam eder.
...
Bir milletvekili demiş ki, "AYM kararı gösteriyor ki, iktidar boşluk kaldırmaz. Hemen erken seçime."
Şöyle anlamak için çok zorlanmaya gerek yok herhalde: Tek parti iktidarı devam etseydi AYM'den böyle bir karar çıkamazdı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 651 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 512 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 500 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 376 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar