Fransızlara ‘darbe olacak’ diyen liberal yazar kim?

Nedim Şener bir televizyon programında anlattı. Yanlış aklımda kalmadıysa, Mart yahut Nisan ayında, konuştuğu Fransız gazetecilerden biri, Nedim’e “Yılsonuna doğru ülkenizde darbe olacak” demiş. Bu...

Nedim Şener bir televizyon programında anlattı. Yanlış aklımda kalmadıysa, Mart yahut Nisan ayında, konuştuğu Fransız gazetecilerden biri, Nedim’e “Yılsonuna doğru ülkenizde darbe olacak” demiş.

Bu iddiasını da, bir Türk liberal yazarın sözlerine dayandırmış.

Liberal yazarın kimliğini açıklamadı Nedim.

Bildiğimiz, yakıdan tanıdığımız isimlerden biriymiş.

Nedim açıklamadı ama ben “galiba” biliyorum.

Esasında hepiniz biliyorsunuz.

Son birkaç yılın “liberal yazarlar dökümüne” bakarsanız, o şahsın kimliği kabak gibi çıkacaktır ortaya.

İsterseniz, önce “liberal tutumlara” ilişkin bazı örnekler sunalım. Oradan birini (daha doğrusu, beyan sahiplerinden birini) seçip alın. Bakalım, Nedim Şener’in ihsas ettiği kişiye ne kadar benziyor.

Hemen bir hatırlatma yapalım:

Bu yazıda ismi geçen eşhas “liberal” tanımına ne kadar uyuyor? Emin değilim. Çünkü aralarında sosyalistler de var. Ama “liberal” dendiğinde pek itiraz etmiyorlar. Yakın durdukları düşünce “siyasal liberalizm” olduğu için, biz de onları “liberal” kabul ediyoruz.

Nedim Şener’in Mart yahut Nisan ayında duyduklarını teyiden, bu satırların yazarı 5 Mart 2016 tarihinde bir yazı kaleme almış, darbe düşüncesine yakın duran liberalleri teşhir etmişti.

O yazıyı (yani bazı liberal tutumları) hatırlayalım; Fransız gazetecilere “Yılsonuna doğru ülkenizde darbe olacak” diye fısıldayan liberal yazar kimmiş, görelim.

Buyurun:

Kelimelere dans ettirme becerisine sahip Ahmet Altan, Türkiye’nin kurtuluşunun, ancak, “darbe” ve “iç savaş” gibi büyük bir altüst oluşla mümkün olabileceğini söylüyordu.

Kardeşi de (ikinci cumhuriyetçi, liberal ve darbe karşıtı geçinen Mehmet Altan da) fırsat buldukça “benzeri düşünceleri” dile getirdi. Doğrudan “darbe”yi ima etmedi ama daha kötüsünü, “iç savaşın kanlı cehennemini” önerdi. Mesele Erdoğan’dan kurtulmaksa, en ehven yolun bir iç savaş olduğunu ima eden, hatta bunu özendiren yazılar yazdı.

Başka?

Bizi sürekli “militarizmlerin” yaydığı tehlikelere karşı uyaran karşılaştırmalı edebiyat uzmanı Profesör Murat Belge de, “Bir darbeyi istemem ama...” şerhini düşerek, en ehven yolun darbe olabileceğini düşünmemizi sağlayacak çıkışlar yaptı.

Murat Belge’nin ötekilerden farkı şu:

Darbeyi hiç istemiyor... Temenni etmiyor... Ama “güvence” olarak görüyor. Neyin güvencesi? “Şeriat devleti tehlikesi”nin güvencesi... Laikliğin tehlikede olduğunu düşünenlere de sürekli bunu hatırlatıyor: “Ordu izin vermez...”

Bitmedi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siz CHP'liler hep böyle misiniz? 27 Ekim 2020 | 2.306 Okunma Enver Altaylı, Fetullah'ın asker arkadaşıydı 26 Ekim 2020 | 5.083 Okunma Boşboğazlığın işe yaradığı anlar 16 Ekim 2020 | 2.151 Okunma Bahçeli neden Bişkek uyarısı yaptı? 14 Ekim 2020 | 1.212 Okunma Siyasi ahlak ve Kılıçdaroğlu 13 Ekim 2020 | 3.660 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar