Çirkin kovboy ne anlar espriden?

Darbenin arkasında Amerika mı var? Cevabını herkesin ve bu arada Amerikalıların da çok iyi bildiği bu soruyu gündeme getirmemin (elbette) anlaşılabilir bir nedeni var.  Bugüne kadar ülkemizde (ve Atlantik...

Darbenin arkasında Amerika mı var? Cevabını herkesin ve bu arada Amerikalıların da çok iyi bildiği bu soruyu gündeme getirmemin (elbette) anlaşılabilir bir nedeni var. 

Bugüne kadar ülkemizde (ve Atlantik etkisindeki sair ülkelerde) gerçekleştirilen darbelerin arkasında Amerika hep var oldu.

Bu durum, Amerikan (devlet ve istihbarat) yetkilileri tarafından da yalanlanmıyor. Hatta Amerika’nın darbelerdeki belirleyici rolü, her zaman “övünç nedeni” sayılmıştır. (“Soğuk savaş dönemi” liderlerinin ve istihbarat yetkililerinin açıklamalarına/itiraflarına bakabilirsiniz. İnternet mecralarında yapacağınız basit bir tarama bile, önünüze binlerce “tanıklık” getirecektir.)

Bu cümleden olarak, “15 Temmuz girişiminin arkasında müttefikimiz Amerika var” yargısı, haksızlık olarak görülmemeli.

En azından şunu söyleyebilirsiniz:

Darbe girişimi (bütün dünyayı dinleme ve izleme kapasitesine sahip tek ülke) Amerika tarafından biliniyordu. Buna “hayır” derseniz, hem Amerika’ya haksızlık yapmış, hem de zekâmızla alay etmiş olursunuz.

Böyle bir darbe biliniyordu...  Amerika Dışişleri Bakanı John Kery’nin darbe girişimi öncesinde ve sonrasında yaptığı açıklamaları izlerseniz, bunu daha net görürsünüz. Birbirini hem nakzeden, hem tamamlayan bu iki açıklama, Kery’nin bir “bilgi”ye dayalı olarak konuştuğunu gösteriyordu

Hayır, “İncirlik” bahsine hiç girmiyorum.

İncirlik üssündeki yaşanan rezillikler, hem Amerika’nın darbe girişiminden haberdar olduğunu, hem de “yancı” ve “dolaylı aktör” olarak darbenin içinde yer aldığını ele veriyordu.

İkmal uçakları İncirlik üssünden havalanacak, Amerika bundan haberdar olmayacak, öyle mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siz CHP'liler hep böyle misiniz? 27 Ekim 2020 | 2.306 Okunma Enver Altaylı, Fetullah'ın asker arkadaşıydı 26 Ekim 2020 | 5.083 Okunma Boşboğazlığın işe yaradığı anlar 16 Ekim 2020 | 2.151 Okunma Bahçeli neden Bişkek uyarısı yaptı? 14 Ekim 2020 | 1.212 Okunma Siyasi ahlak ve Kılıçdaroğlu 13 Ekim 2020 | 3.660 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar