Batı’yla namusta anlayanlar ‘yerliliğe’ düşmandır

Kemal Tahir’in o sözünü unutamıyorum. İsmet Bozdağ’ın sohbet kitabında geçiyordu yanlış hatırlamıyorsam. “Batı’yla namusta anlaşmak... Bu olmaz işte...

Kemal Tahir’in o sözünü unutamıyorum. İsmet Bozdağ’ın sohbet kitabında geçiyordu yanlış hatırlamıyorsam. “Batı’yla namusta anlaşmak... Bu olmaz işte arkadaş!” diyordu.

“Yoldaşlarının” reva gördüğü kötü muamele bir yana, düpedüz “hain” ve “kaçkın” ilan edildiği yıllar... O yılların isyanı belki de... Oradan biri ünleyecektir: “Marks’ı eleştirmek senin haddine mi? Kuram’ı pratiğe bakarak üretelim demek de ne oluyor? Pratik yaşanmıştır. Kuram bellidir. Batı meselesini hangi metotla çözdüyse, biz de o yolu deneyeceğiz.”

Kemal Tahir’in “Batılılaşma” notlarını karıştırıyordum.

Orada da çıktı karşıma.

Batı’nın kurumlarına yönelik şaşmaz hayranlığın bize hazırladığı fena akıbetten söz ediyordu.

Hayır, elbette “ideolojik” çevrelerin temellük ettiği klasik Batı düşmanlığıyla kalkışmıyordu. “Batı kategorik olarak kötüdür” düşüncesine de sahip değildi. “Bize özgü” olanı önemsiyordu. Bu topraklardan neşvü nema bulmuş düşüncenin sağlam ve sahih bir çıkış yolu olabileceğine inanıyordu. Klasik bir İslamcı da değildi. Denilebilirse, “yerli”ydi... İslamcılık düşüncesinin (Osmanlı dönemi İslamcılığından bahsediyorum) fikir babalarıyla sonradan tanışmıştı. Marksizm’le fazla“oyalandığı” için (niteleme kendisine aittir) dönüp oralara bakma gereği duymamıştı bile. Ama “yanılmışız” diyebiliyordu. Bunu itiraf etmekten çekinmiyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siz CHP'liler hep böyle misiniz? 27 Ekim 2020 | 2.306 Okunma Enver Altaylı, Fetullah'ın asker arkadaşıydı 26 Ekim 2020 | 5.083 Okunma Boşboğazlığın işe yaradığı anlar 16 Ekim 2020 | 2.152 Okunma Bahçeli neden Bişkek uyarısı yaptı? 14 Ekim 2020 | 1.213 Okunma Siyasi ahlak ve Kılıçdaroğlu 13 Ekim 2020 | 3.663 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar