Dış ticaret açığı üzerine çözüm yolları

Net ihracat, toplam planlanan harcamanın önemli bir unsurudur.Ve reel gayri safi yurt içi hasılanın doğru veya ters orantılı bir fonksiyonudur…Bu fonksiyonda ters orantı durumu mevcut ise dış ticaret açığı...

Net ihracat, toplam planlanan harcamanın önemli bir unsurudur.

Ve reel gayri safi yurt içi hasılanın doğru veya ters orantılı bir fonksiyonudur…

Bu fonksiyonda ters orantı durumu mevcut ise dış ticaret açığı mevcut, demektir. Bu da yapısal bir problemin var olduğunu gösterir.

Başka bir ifade ile böyle bir durum var ise; reel gayri safi yurt içi hasıla artıkça net ihracat azalır veya dış ticaret açığı ortaya çıkar.

Dolayısıyla anılan yapısal problemle karşı karşıya olan ekonomilerde reel gayri safi yurt içi hasılanın artması, ithalatın artmasına sebep olur. Bunun açıklamaları mikro iktisat kitaplarında ve derslerinde uzun uzadıya anlatılır.

Türkiye İthalatının Yapısı…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika’ya kim karşı çıkacak? 30 Ağustos 2018 | 104 Okunma Kongreden Kalan: Ufukların ötesindeki gayemin malı 23 Ağustos 2018 | 6.219 Okunma Dünya Bir Tweet’le Krize Girmemeli 16 Ağustos 2018 | 118 Okunma ABD yine el altından... 02 Ağustos 2018 | 247 Okunma Yeni dönemin anahtarı… Albayrak başarılı olur mu? 26 Temmuz 2018 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar