Türkçülük öze dönüştür

Dikkat ederseniz Türkçülük dâhil, İslamcılık, batıcılık, sosyalizm ve liberalizm gibi bütün ideolojiler, son Türk İmparatorluğu olan Osmanlı Devletinin ömrünü doldurduğu süreçte ortaya çıkmıştır.

Gerçi zaten bu ideolojilerin Batı'daki kaynakları da o kadar eski değildi.

Onlar da yeniydiler.

Doğru.

Hepsi Modernizmin çocuklarıdırlar. O da doğru, ancak Türkçülük ve İslamcılık hariç. Onlar Batı'nın çocuğu değiller. Tabi "Batı" kavramını, coğrafi anlamda söylemiyorum. "Batı" değimiz, Avrupa bilim-teknoloji uygarlığının ortaya çıkardığı sosyal, kültürel düzendir.

Hem İslamcılık ve hem de Türkçülük yerli ve milli düşünürlerin akıl ürünü olması dolayısı ile millidir. Ancak süreç içinde İslamcılık, Mevdudi, El Benna, Seyid Kutub gibi, Afrika kaynaklarından beslenmeye başladı. Gittikçe de onların dilini, söylemini ve ideolojik kalıplarını kullanmağa başladı. Böylece özüne yabancılaştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Açlıktan Anayasaya siyaset... 03 Şubat 2021 | 215 Okunma İktidar blokunun bileşenleri 01 Şubat 2021 | 244 Okunma "Z Kuşağı ne yapacak?" 30 Ocak 2021 | 250 Okunma Sadakat yahut biat 27 Ocak 2021 | 135 Okunma Reform yapılsa da uymaz 25 Ocak 2021 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar