Esat görüşmeye zorluyor.

Bugün Soçi'de  görüşmeler var. Sonucu tam olarak bilemiyoruz. Ancak kimi gelişmelerden neler olacağını bugünden az çok kestirebiliriz. Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un verdiği mesajlar...

Bugün Soçi'de  görüşmeler var. Sonucu tam olarak bilemiyoruz. Ancak kimi gelişmelerden neler olacağını bugünden az çok kestirebiliriz. Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un verdiği mesajlar masaya gelmiş olmalı.

Neydi bu?

Adana Mutabakatı'nın yeniden gözden geçirilmesi.

Eğer Adana Mutabakatı, Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini korumak için Suriye sınırları içine 3 km kadar girme izni veriyor.

Ama asıl mesele bu değil. Rusya'nın dilinin altındaki bu değil. Rusya, Türkiye ile Esat yönetiminin aynı masada bulunmasını istiyor. Bunun için de Adana Mutabakatının genişletilebileceği imasında bulunuyor. Çünkü Adana Mutabakatını genişletebilmeniz için Esat yönetimiyle Türkiye'nin görüşmesi gerek.  Yoksa ortaya çıkacak yeni mutabakat nasıl imzalanıp resmiyete kavuşacak? Bu da Türkiye'nin Esat yönetimini kabullenmesi anlamına geliyor. Nitekim Esat, dün İdlib'de görüldü ve Türkiye'yi suçladı. PKK'yla birlikte Suriye'nin kuzeyini koruyacaklarını söyledi. Aslında burada önemli bir mesaj var: Türkiye'ye "Sen bizimle birlikte olmuyorsan biz de senin düşmanınla birlikte oluruz" demeye getiriyor. Hâlbuki çok değil daha iki hafta önce PYD'yi Birleşmiş Milletlere şikâyet etmiş ve "terörist" olmakla suçlamıştı.

Dış politikayı sen ben davası üzerinden götürüyoruz. "Esat şu kadar insanı bombaladı, öldürdü" gerekçesine sığınıyoruz. Dış politikada real politik yerine, duygusallaştırmayı tercih etmekteyiz. Daha da önemlisi kişiselleştirmekteyiz. Hâlbuki mesele ülke meselesidir, devleti yönetenlerin kişisel meselesi değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Açlıktan Anayasaya siyaset... 03 Şubat 2021 | 215 Okunma İktidar blokunun bileşenleri 01 Şubat 2021 | 244 Okunma "Z Kuşağı ne yapacak?" 30 Ocak 2021 | 250 Okunma Sadakat yahut biat 27 Ocak 2021 | 135 Okunma Reform yapılsa da uymaz 25 Ocak 2021 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar