Engelleri aşmak için spor bahane olsun!...

Mutluluğun penceresinden bakmak, huzur bahçesinde yer almayı kim arzulamaz ki. Zor olduğu, kadar da kolay! Olumlu ve olumsuzluğun aynı anda, bir arada olma ihtimali anlamamız için, anlatılanlara kulak vermenin yeterli olmayacağı...

Mutluluğun penceresinden bakmak, huzur bahçesinde yer almayı kim arzulamaz ki. Zor olduğu, kadar da kolay! Olumlu ve olumsuzluğun aynı anda, bir arada olma ihtimali anlamamız için, anlatılanlara kulak vermenin yeterli olmayacağı, ‘Bir varmış, bir yokmuş…’ dünyasında yaşıyoruz. ‘Bir nasihatten ise, bir musibet yeğdir…’ sözünün mana ve önemini, yaşayarak görmekteyiz….

Bir uzvu yok veya var olan tam olarak görevini yerine getiremiyor. Sonra adı oluyor engelli. Evet, ‘Herkes bir engelli adayıdır.’ Topluma mal olmuş her sözün bir hikâyesi vardır. Öyle ise, engel ve engellinin ne manaya geldiğini toplum olarak iyi anlamamız ve yorumlamamız gerekiyor. Bilmediğimiz konu hakkında fikir yürütme, cehalete kapı araladığı gibi, içinde yer aldığımız toplumun önemli parçasını oluşturan engelli olarak isimlendirilen ayrıcalıklı/özel insanlarında, hayatın önemli parçası olduğu gerçeğiyle hareket etmemiz gerekiyor… 

İnsan hayatını önemli ölçüde değiştiren, ayrıntıları içerisinde barındıran kelimeler vardır. Spor kelimesinin açılımını yaptığımızda, performans, egzersiz, hareket, beden eğitimi, fiziksel aktivite gibi, ulaşılmak istenen hedefe bağlı olarak, birçok kelime karşılık gelmekte. Hedefe atılması için yaydan gerilen ok gibi, spor kelimesinin içi de, şöhret, para, sağlık ve benzeri unsurlar içermektedir. Tıpkı, niyete bağlı akıbet gibi…

ENGELLERE İNAT, HAREKETE GEÇMEK…

Rahatsızlığınızdan dolayı doktora gittiğinizde, doktorların hemen hemen tüm hastalarına, reçeteye yazamasa da sözlü olarak tavsiye ettiği bir ilaç var; ‘Hareket’. Günde 5 bin adım mı atarsınız, yarım saat mi yürürsünüz, yoksa egzersiz mi yaparsınız! Hareketin süresi ve şekli, kişinin içerisinde yer aldığı fiziksel veya ruh haline göre değişkenlik gösterebilir. Önemli olan ‘hareket’ etmek. İşte o hareket etme, kişinin sağlıklı olması ve hayatı kaliteli/sağlıklı yaşaması için önem taşımakta….

Engelli bireyler için hangi sporu yapacakları, onların engel türüne bağlı olarak değişim göstermekte. Yüzme, fitness, futbol, basketbol, gibi bireysel ve takım sporları yapma konusunda katılımcı olmaktadır. Bireyin oturduğu çevredeki mevcut sosyal ve spor tesisleri kullanma konusunda hassasiyet gösterilmesi yeterli olacaktır. Örnek olarak, bulunulan bölgede yüzme havuzu yok ise açık veya kapalı basketbol, futbol, masa tenisi salonları kullanılabilir. Bunlarda mevcut değil ise bisiklet binmeye, yürüyüş yapmaya müsait alanlar vardır. Değerlendirmek de yarar sağlar…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Futbol Federasyonu başkanı kim olmalı? 24 Nisan 2024 | 146 Okunma Sürdürülebilir ‘özel gereksinimli’ spor faaliyetleri ve TFF örneği 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Paris Olimpiyatları, Hera tapınağı ve Gazze katliamı… 19 Nisan 2024 | 38 Okunma TFF’ye yabancı başkan (mı!) 17 Nisan 2024 | 100 Okunma Seçim sonrası CHP’li belediyeler, özel gereksinimli bireyler ve spor 14 Nisan 2024 | 41 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar