Türk futbolunun yabancı futbolcu ve dövizle imtihanı

‘Ülke ekonomisine, futbol ne denli etki yapıyor?’ sorusuyla başlamak istiyoruz bugünkü yazımıza. Galatasaray, Beşiktaş, Galatasaray ve Akhisar’ın Avrupa maçlarında çetin bir ‘imtihandan’...

‘Ülke ekonomisine, futbol ne denli etki yapıyor?’ sorusuyla başlamak istiyoruz bugünkü yazımıza. Galatasaray, Beşiktaş, Galatasaray ve Akhisar’ın Avrupa maçlarında çetin bir ‘imtihandan’ geçtiği dönemde, yerli ve yabancı futbolculara döviz üzerinden ödenen ücretler dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Milli ve yerli para ile kur üzerinden oynanan oyunu bozacağız…’ sözleri, ekonomik bilmecesinin çözümünü kolaylaştırıyor. Örneğin endüstri haline gelen futbolumuz. Süper Lig’de 42 ülkeden 87 yabancı futbolcu sayısı, oyuncuların ülke bütçesine maliyeti ‘yabana’ atılacak kadar önemsiz değil. Öyleyse geriye ne kalıyor, icraata. Ne gibi icraat? Önce açıklamalarla devam edelim… 

RAKAMLARA DA YANSIYAN TEHLİKE 

Milli Takım ve Trabzonspor’un eski teknik direktörü Ersun Yanal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde geçtiğimiz aylarda katıldığı bir söyleşide yabancı futbolcu konusunda sarf ettiği sözleri önem taşıyor; “En yaşlı lige sahibiz hem de en çok yabancıyı biz oynatıyoruz. Altyapıdan yetiştirdiğimiz oyuncuları oynatma konusunda çok cimriyiz ve sonuncu sıradayız. 2011 yılında yaptığım araştırmada, Türkiye liginin yüzde 54’ünün yabancılardan oluştuğunu gördüm. Aradan 6 yıl geçti. Bu rakam yüzde 73’e yükseldi.” Her bir yabancının ekonomik ve mali külfet göz önüne alındığında, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un kulüp televizyonundan yaptığı ‘Son kur artışından sonra 400 milyon TL artarak, 4,5 milyar TL’ye ulaştı…’ açıklaması, konunun ehemmiyetini artırıyor. Futbol Ekonomi internet sitesinde Kerem Akbaş’ın ‘Kurlarda ve Finans Maliyetlerindeki Artışlar Kulüpleri Nasıl Etkiliyor?’ başlıklı yazısında, 30.06.2018 ile 13.08.2018 arasında kur artışından kaynaklanan ilave finansal yükümlülük Fenerbahçe’ye 650,2 milyon TL, Galatasaray’a 253,3 ve Beşiktaş’a 160,9 milyon TL…

Türk futbolunda yabancı futbolcu ve döviz problemi bu denli önem taşırken, konuya tarafsız kalmak mümkün değil. Peki, bu konunun muhatapları sürece nasıl yaklaşıyor. Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman, futbolculara Türk Lirası ödenmesi konusunda kulüplerle mutabakata vardıklarını söylerken, açıklamalarındaki ‘… Yerleşik oyuncular, hocalar, aynı zamanda menajerlere ödenen ücretlerde liraya dönülmesi lazım… Kanunun dediğine uymamız gerek. Mesela bizim çim bakımımız var. Onlar da liraya dönecek.’ gibi ayrıntılar dikkat çekiyor. Karamsar olmak istemiyorum ama Sayın Orman, 27 Eylülde bunları söylerken, tarih yaprakları 5 Ekim’i gösterdiği bugün, Kulüpler uygulamanın neresinde? İşte bizi endişeye sevk eden, söylemlerin her ne hikmet ise uygulanmaması!..

KANUNLARIN UYGULANMASI GEREK…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Futbol Federasyonu başkanı kim olmalı? 24 Nisan 2024 | 150 Okunma Sürdürülebilir ‘özel gereksinimli’ spor faaliyetleri ve TFF örneği 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Paris Olimpiyatları, Hera tapınağı ve Gazze katliamı… 19 Nisan 2024 | 38 Okunma TFF’ye yabancı başkan (mı!) 17 Nisan 2024 | 100 Okunma Seçim sonrası CHP’li belediyeler, özel gereksinimli bireyler ve spor 14 Nisan 2024 | 41 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar