Türk Lirası ve engelli sporu…

   Doğuştan veya sonradan, geçirdiği hastalık, kaza gibi nedenlerden dolayı bir uzvu olmayan veya eksik çalışan vatandaşlarımızın yanında olmak gibi ‘insani’ ve ‘milli’ görevimiz var....

   Doğuştan veya sonradan, geçirdiği hastalık, kaza gibi nedenlerden dolayı bir uzvu olmayan veya eksik çalışan vatandaşlarımızın yanında olmak gibi ‘insani’ ve ‘milli’ görevimiz var. Vicdanımızın nasırlaşmaması için, bu göreve sadık kalmak boynumuzun borcu! Toplumda ‘engelli’ olarak tanımlanan özel bireylerin, spor aracılığıyla elde ettikleri başarıların, haddi hesabı yok. Her birinin hikâyesindeki, başarılarının en önemli nedeni, kendilerine tanınan imkânlar. Bir umutla beklenen fiziksel aktiviteler, kurallı hale gelerek spor adı altında derecelere dönüşüyor. Görmeyenin satranç, yürümeyeninin atletizm, algılamayanın jimnastik, duymayanın futbol oynadığı, kısacası sporun her dalında yarışma becerisini gösteriyorlar…

Başakşehir Futbol Kulübü, yerli oyunculara Türk Lirası ödenmesini destekler, Başkanı Göksel Gümüşdağ imzalı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Kulüp olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Dövizle yapılan sözleşmelerin otuz gün içerisinde TL’ye çevrilmesi’ ile ilgili 85 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararı’na katılıyor ve futbol sektörünün çok ihtiyacı olduğu bu karar için teşekkür ediyoruz” ifadeleri yer alıyor. Bu demek oluyor ki, uygulamaya geçmek için herkesin Başkan Erdoğan gibi duyarlı ve ‘Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ olması gerekiyormuş! Bu açıklamayla beraber, ‘Nasıl, daha çok engelli nasıl spor yapar?’ sorusu takıldı aklımıza… 

DAHA ÇOK ENGELLİ SPOR YAPSIN 

Nasıl ki profesyonel spor kulüpleri A Takımlarında altyapılardan futbolcu oynatma, her kulübün bünyesinde bir takım, bir de ferdi engelli spor branşı açma var. Böylelikle, daha çok birey, spor yapma imkânına sahip olur; kulüplerimiz de engelli engelsiz ayrımı yapmaksızın, her vatandaşı ‘bünyelerine’ katmış olur. Başakşehir eğer harika tesis ve imkânlara sahip bir futbol kulübü ise, onların neden bir Ampute, İşitme veya Görme engelli futbol branşları olmasın. Bakın biz bu yazıyı yazarken, 2018 Ağustos ayında Avrupa Şampiyonu olan İşitme Engelli 21 Yaş altı Futbol Milli Takımını hatırladık. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İşitme Engelli Futbol takımı makamında kabul etmiş. Orada bizzat Bakanımızın, Profesyonel Kulüplerin engelli branşı açma zorunluluğu olmasını dillendirmesi, nasıl olurdu? Mesaj, kulak ardı edilmemesi için kanun, yasa, yönetmelikte (adı her ne ise) yer alır ve uygulamaya geçirilir. Böylelikle, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Başakşehir gibi Futbol Kulüplerimiz, engelli branşında mücadele eden takımının başarısıyla birlikte onur taşıdıkları gibi, oyuncu maliyetiniz olmayacağı için transferde döviz hesaplamasına girip, enerjinizi boşa sarf etmemiş olurlar…

Bu hususta bir başka örnek Erzurum’dan. Görme engelli öğretmenlerin iyi niyetle kurduğu Goalball takımıyla, engelli bireylerin spor sayesinde hayata tutunmaları gayretindeler. Bugün Süper Lig’e oyunculara milyon dolarla saçan Erzurumspor’un bünyesinde açacakları Futbol ve Goalball gibi branşlarda,  engel tanımayan Dadaşların hayata katılımlarının yanı sıra, sportif başarılarından daha anlamlı ne olabilir ki?..

KONYA-FENERBAHÇE VE OTİZM…  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Futbol Federasyonu başkanı kim olmalı? 24 Nisan 2024 | 139 Okunma Sürdürülebilir ‘özel gereksinimli’ spor faaliyetleri ve TFF örneği 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Paris Olimpiyatları, Hera tapınağı ve Gazze katliamı… 19 Nisan 2024 | 38 Okunma TFF’ye yabancı başkan (mı!) 17 Nisan 2024 | 100 Okunma Seçim sonrası CHP’li belediyeler, özel gereksinimli bireyler ve spor 14 Nisan 2024 | 41 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar