Seçim sonuçlarını değerlendirelim (2)

Bölgede HDP oylarında %10’luk düşüş yaşanmasına rağmen Mardin’deki üç puanlık artış dışında AK Parti oylarında (Hakkari ve Şırnak dışında) kayda değer bir...

Bölgede HDP oylarında %10’luk düşüş yaşanmasına rağmen Mardin’deki üç puanlık artış dışında AK Parti oylarında (Hakkari ve Şırnak dışında) kayda değer bir artış görülmedi. HDP’den kayan bu oylar Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarına yansıdığı halde AK parti oylarına yansımamasının izahı olmalı.

Üstelik, kimse cumhurbaşkanlığı seçimi için seçim çalışması yapmadı. AK Partili adaylar milletvekilliği seçimleri için çalıştı, doğrusu da bu idi. Buna rağmen sonucun böyle olması düşündürücü değil mi?

2007 milletvekilliği seçimlerinden sonra bölgede -HDP hariç- seçim çalışması yapmak, mahalleleri gezmek, ev ziyaretleri gerçekleştirmek gerçekten de çok zorlaştı. Bu zorluk ulaşım, coğrafi koşullar gibi sebeplerden dolayı değil, psikolojik zorluk.

Geçmişten gelen ve sebeplerini ileriki yazılarda yazacağım gibi HDP oylarının bu kadar yüksek çıktığı illerde moral üstünlüğü bugün bile büyük oranda HDP’de. Bir HDP’li gittiği yerde göğsünü gere gere seçim propagandasını hatta PKK propagandası yapar, sözünü söyler ve (%1’i ancak bulan istisna dışında) dinleyenler aleyhte tek cümle kur(a)mazlar.

Peki, ya AK Partililer?

AK Partililer ise her zaman ve spesifik olarak seçim çalışmalarında (yine %1’i istisna tutarak) ya kendi teşkilat salonlarında konuşmalar yaparlar ya da sadece kendi üye ve gönüldaşlarının katıldığı köy evleri ve bahçelerinde sohbet ederler. Kendilerini dinleyen insanlar arasında muhalif olanların oranı %1’i bulmaz. Kendileri söyler, kendileri dinler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Soros'çu vakıfların kış dönemi saldırıları başladı 15 Aralık 2018 | 6.787 Okunma Deli dana Trump 15 Ağustos 2018 | 5.488 Okunma Türkiye, Türk Bandıralı ABD gemisi idi 01 Ağustos 2018 | 5.976 Okunma ABD ile iadeler sorunu 28 Temmuz 2018 | 120 Okunma Kazanırken Alman, kaybederken göçmen, ama her daim bizim Mesut Özil 25 Temmuz 2018 | 179 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar