Veliahd prens

Veliahd Prens M. Bin Selman, Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk yurt dışı seyahatini Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı. Sürpriz bir ziyaret yok. Şıracının dostu bozacı! Tencere yuvarlanacak ve...

Veliahd Prens M. Bin Selman, Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk yurt dışı seyahatini Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı. Sürpriz bir ziyaret yok. Şıracının dostu bozacı! Tencere yuvarlanacak ve kapağını bulacak.  

Veliahd Prensin 30 Kasım - 1 Aralık tarihlerinde de Arjantin’de yapılacak G-20 Zirvesi’ne katılması bekleniyor. Tabi, G20’de Prensi tatsız bir sürpriz bekliyor olabilir ve bu sebeple Prens son anda bu seyahatten vazgeçebilir.. Kral Selman’ın 23 Ocak 2015’te tahta oturduğunda kralın oğlu Muhammed bin Selman Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Aslında o güne kadar 1. Veliahd İçişleri Bakanı olarak görev yapan Muhammed bin Nayef’ti.

Selman, Suudi Arabistan’da İsrail ve ABD ile yakınlaşmayı savunuyordu. Türkiye’nin “One minute” ve “Mavi Marmara” ile BOP sürecinden ayrılması ile Dahlan Lobisi Suudi Arabistan ve BAE üzerinden Mısır’dan destek ile bölgede yeni bir inisiyatif başlattılar. Selman aynı zamanda bu lobinin prensi idi!? Selman bölgede ABD ve İsrail’in desteklediği lobinin önemli bir ismi idi.

Hatırlarsanız Trump 8 Kasım 2016’da başkan seçildi. Ocak ayında yemin etti ve göreve başlamasının hemen ardından Mart 2017’de Suudi Arabistan Savunma Bakanı olarak Muhammed bin Selman Beyaz Saray’da Trump’la görüştü. Bu görüşme Trump’ın damadı ve özel danışmanı Kushner’in aracılığı ile gerçekleşti. Mayıs 2017’de de Trump Riyad’ı ziyaret etti. Orada kılıçlı, dünya küresi etrafında verilen bir poz var. ABD Suudilerle birlikte bölgeyi yeniden dizayn edecekler. Yeni dünya düzeninde ABD’nin partneri artık Türkiye değil, Suudiler olacak!? 1 ay sonra da Suudiler Türkiye ile yakınlaşan Katar’a karşı düşmanca bir tavır içine girdiler. Selman, Suudi Arabistan 1. veliahtı ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayef’e darbe yaparak 1. Veliahd oldu. Kushner ve Dahlan yine devredeydi. BAE, Mısır, İsrail ile yakın ve sıcak temaslar kuruldu. Yemen bağlantılı olarak İran’a karşı tehditler gündeme geldi. Bu karşılıklı meydan okumaların hemen ardından ABD’yle yaklaşık 500 milyar dolarlık silah alımı anlaşması yapıldı. Katar krizinin ardından Kasım ayında Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Riyad’a davet edildi ve geldikten hemen sonra gözaltına alındı, başbakanlıktan istifa etmeye zorlandı. Biliyorsunuz Fransa’nın müdahalesi ile kurtarıldı. Selman bu adımı ile bölgede muhaliflere karşı operasyonlara fiilen başlamış oluyordu. Hariri’nin ardından o gece, CIA’nın muhalif prenslerle ilgili “sakıncalılar” listesi Jareed Kushner vasıtası ile, operasyondan kısa süre önce Riyad’a gelmiş ve Selman’a iletilmişti. Listede adı bulunanlar o gece gözaltına alındı.. Listenin hazırlanmasında Dahlan ve BAE’de üslenen Blackwater’in önemli rolü olduğu da söyleniyor. 

ABD, 11 Eylül ikiz kuleleri ile ilgili olarak Suudileri suçlu bularak Suudilerin ABD bankalarında bulunan paralarına el koyuyordu bu arada. Şimdi öğreniyoruz ki, ABD bu paralarla Suriye’de “Arap NATO”su adı verilen bir Arap savunma gücü oluşturacaktı. Bugün PYD /SDG’ye gönderilen binlerce TIR silah aslında bu oluşturulacak orduya devredilecek, SDG / PYD güçleri de bu “Arap Gücü”ne bağlanacaktı. ABD bu güç üzerinden Türkiye, Rusya, İran’ın bölgeden çekilmesini isteyecek. Bu birliğe İngiltere ve Fransa’yı gözlemci olarak alacak ve aynı zamanda bu askeri güç İsrail’in varlık ve güvenliğini garanti altına aldıktan sonra bölgenin yeniden dizayn edilmesi ve İrana karşı da kullanılacaktı. İngiltere ve Fransa bunlara karşı çıktılar. Fransa, Hariri’nin kurtarılması için devreye girdi. İngiltere, ABD’nin bölgede tek güç olarak kendi imtiyazlarını sınırlandıran ve kendini 2. plana iten bu senaryoya karşı çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar