Trump, Esed’i gözüne kestirdi mi?

Trump kararını verdi. Esed’in üzerine yürüyecek. İran’a ve Kuzey Kore’ye meydan okuyacak. Bunu yaparken de Rusya ile tatlı-sert restleşmeye devam edecek. Tabi bu süreçte BM, AB, NATO ve İsrail ile daha da...

Trump kararını verdi. Esed’in üzerine yürüyecek. İran’a ve Kuzey Kore’ye meydan okuyacak. Bunu yaparken de Rusya ile tatlı-sert restleşmeye devam edecek.

Tabi bu süreçte BM, AB, NATO ve İsrail ile daha da yakınlaşacak..

Esed’in işi zor. İçi “Çıfıt çarşısı” gibi ne ararsan bulunur.

Bana göre Esed bugün bu şartlar altında yeni bir kimyasal silah saldırısında bulunmaya cesaret edemez. Hatta son saldırı da bir komplo olabilir. Hatta ABD’nin Tomahawk operasyonu da büyük ölçüde bir komploya benziyor..

ABD ve Rusya “it dalaşı” yapıyor. Birbirini ısırmazlar. Isırırlarsa bunun sonuçları çok ciddi olur..

Aslında ABD’nin de, Rusya’nın da dalaşmaya ihtiyaçları var. İç politikaları için bu gerekli. Böyle bir gerilim, dış politikalarında da onlara hareket alanı sağlıyor.. Kendi interlandını harekete geçiriyorlar.. Silah pazarı canlanıyor..

Esed’in bu senaryodaki rolü “Şamar oğlanı” olmaktır..

Esed ve rejimi sabıkalı bir rejim, Suriye’de kimyasal silahlar yıllardır var. Bunu herkes biliyor. Bu silahları sınırlı olarak zaman zaman da kullanıyor.. Bu konuda merhamet de etmiyor. Daha fazla da kullanabilir. Ama bunun bedelinin ne olduğunu bildiğinden ürkek hareket ediyor, vicdanından değil. Ama birileri Esed’in tepesine binmek için içerideki ajanlarını kullanarak, yani kontrollü bunalım stratejisi taktikleri ile Esed’in başını yiyebilirler..

ABD, Esed’i yemek için 40 tane gerekçe bulabilir.. Alıp savaş suçlusu olarak Lahey’e götürebilirsiniz, Kaddafi gibi muhaliflere de teslim edebilirsiniz, tepesine bomba da yağdırabilirsiniz, Rusya’ya da kaçırabilirsiniz, İran’a gitmesini de örgütleyebilirsiniz. Bana kalırsa ne kendi İran’a gitmek ister, ne de İran Esed’i başına bela etmek ister.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.646 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar