Suriye’de kazananlar, kaybedenler

Türkiye memnun, çünkü 30 km güvenli bölge talebi gerçekleşti ve PKK’nın bölgedeki uzantısı olan PYD kısmen de olsa bu bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı. Doğudaki PYD unsurları da geri...

Türkiye memnun, çünkü 30 km güvenli bölge talebi gerçekleşti ve PKK’nın bölgedeki uzantısı olan PYD kısmen de olsa bu bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı. Doğudaki PYD unsurları da geri çekildi ve oraya rejim kuvvetleri yerleştirildi.

Türkiye memnun çünkü sınır güvenliği bir ölçüde güvenliğe alındı. Yine aynı şekilde, Türkiye kendi kontrolünde 30.000 kişiden oluşan, Suriye’nin geleceğinde önemli bir konumda olacak, müttefik bir orduya da sahip artık Suriye’de.

Evet Türkiye memnun, çünkü ABD ve İsrail hayallerini gerçekleştiremedi. Ne “Arap NATO”su kurulabildi ve ne de “Yüzyılın projesi” gerçek oldu!

Suriye memnun, çünkü fiilen bölünmüş durumdaki ülkede rejim daha geniş bir bölgeyi kontrol etmeye başladı. Zayıflatılmış bir DAEŞ ve geri çekilmiş kontrol altında bir PYD var. Türkiye ile ise Rusya ve İran üzerinden bir temas noktası sağlanmış durumda.

Rusya memnun, çünki artık sadece rejimle anlaşmalı bir ülke değil, Suriye’nin geleceğinde masada olacak olan bir ülke var. ABD’nin başarılı olamadığı bir toprakta rol üstleniyor. Tartus ve kendi üslerine hapsolmuş bir Suriye değil, garantör ülke olarak Fransa ve Sycos-Picot anlaşmasında taraf olan İngiltere’den ve bu ülkelerin işgalindeki Almanya’dan bölgede daha aktif bir Rusya var.

İran memnun, çünkü orada ABD ile birlikte PYD geri çekilmiş durumda. Kürt koridoru başarısız oldu, Şii koridoru için onlara göre bir fırsat doğdu. Bu anlamda Esed’in kontrolündeki bölge genişledi ve DAEŞ etkisiz hale geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar