Şimdi ne oldu?

ABD seçimlerinin sonuçları belli oldu. Sürpriz yok. Demokratlar 2010’dan beri ilk kez Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi, Cumhuriyetçiler ise Senato’daki ağırlığını korumaya devam...

ABD seçimlerinin sonuçları belli oldu. Sürpriz yok. Demokratlar 2010’dan beri ilk kez Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi, Cumhuriyetçiler ise Senato’daki ağırlığını korumaya devam etti.

Bu seçimde herkes için kendilerini teselli edecek kazanımlar elde etti. Bu arada; Demokrat İlhan Omar, ABD Kongresi’ne girmeyi başaran iki Müslüman kadından birisi oldu. İlhan Omar “Modern” bir Müslüman kadın. Başörtüsü yerine Sih’lerin sarığına benzer bir “türban” örtüyor. Diğeri Raşide Talib. Talib Filistinli bir ailenin 14 çocuğundan biri. 42 yaşında, 2008’de Michigan’ın ilk eyalet meclis üyesi. Müslümanlar yanında Kızılderililerden de adaylar meclise girdi. Eylemci, mücadeleci bir tip. Omar Somalili. Kenya’da mülteci kampında kalmış. Luteryen Kilisesi tarafından Minneapolis’e yerleştirilmiş. 36 yaşında Minnessota da Somali kökenli ilk eyalet meclisi üyesi olmuş. Daha önce 107 kadın vardı kongrede, şimdi, 2 Müslüman hanımın da katılımı ile bu sayı 110’u aştı. 

Bu seçimlerde başka ilkler de var: Türk asıllı Lauren Arıkan, Maryland eyalet meclisine giren Türk isimli ilk kişi oldu. Kongrenin ilk siyahi kadın üyesi Ayanna Presley ile birlikte, kongreye giren en genç kadın unvanı alan Alexandria Ocasio – Cortez 29 yaşında. Amerikalı seçmen Sharice Davids isimli bir yerli Amerikalı eşcinseli de kongreye soktu.

Temsilciler Meclisinde çoğunluk Demokratlarda. Trump artık eskisi kadar rahat hareket edemeyecek. Beyaz Saray’ın üzerinde kongrenin gölgesi bundan sonra daha çok hissedilecek. Trump daha çok eleştiri alacak. Trump bazı eyaletlerdeki valilikleri kaybetse de, bazılarında kazandı ve kazandığı eyalet sayısını artırdı. Bu da Trump lehine bir durum.

Öte yandan; Cumhuriyetçilerin kırsalda oy kaybettikleri anlaşılıyor. Bu bizdeki durumun tam tersi, dindarlar ve milliyetçiler ABD’de daha şehirli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar