Saudia’da neler oluyor?

Darbe oluyor! Kıral ailesi, muhalifleri topluyor. Kimini infaz ediyor, kiminin çocuğunu kaçırıyor. Kiminin helikopteri düşüyor, filan. Trump geldi böyle oldu. Dahlan iş üzerinde, Suud veliahdı; BAE, Mısır ve...

Darbe oluyor! Kıral ailesi, muhalifleri topluyor. Kimini infaz ediyor, kiminin çocuğunu kaçırıyor. Kiminin helikopteri düşüyor, filan. Trump geldi böyle oldu. Dahlan iş üzerinde, Suud veliahdı; BAE, Mısır ve İsrail’le, İsrailli istihbarat uzmanları ile görüşmeler yapıyor. Ve tabii İngiliz ve Amerikan yetkililerle de. Onlar olmadan olmaz zaten.

Resmen gözaltına alınanlar, ilan ediliyor ki, birilerine “kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle kabilinden bir mesaj olsun. Birtakım aşiret reisleri ayağını denk alsın.

Gözaltına alınanlar otelde tutuluyor. Gözaltılar yıl sonuna kadar sürebilir. Ülkeye giriş-çıkış kontrol altında. Yurtdışındaki VIP’ler de. Kimi yakın takipte, kimi ülkeye çağrılıyor. Bunlardan biat edenler bir süre sonra serbest bırakılacak. Tabii operasyonun kod adı “yolsuzluk” olduğu için, paraları, banka hesapları, hisseler, evlerinin altındaki gizli kasalardaki altınlarını, elmaslarını Veliahd’a teslim ederse.

Biliyorsunuz paralar suyunu çekti. Dışarıdan borç alacağına, içeriden “malı götürenler”in servetine el konulacak. “Ya paranı ver, ya canını” noktasına geldi iş.

Suudi zenginlerin hemen hepsi, bir şekilde kıraliyetin himmet ve himayesi ile elde etti serveti. Aslında kıraliyet kimin nesi var biliyor.

Bu arada bir de rejim sorunu var. Saud ailesi “ılımlı İslam”a geçmek istiyor. Ama katı bir Vehhabi “Şeyh” ailesi var. Adalet, vakıf ve din hizmetleri onlarda. Onlardan bu işe karşı çıkanların da kellesi gidecek. Sudeysi gibi isimler işin sonunu gördü, ABD’ye, İngiltere’ye ve kırala sadakatlarını ilan ettiler..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar