Nekbe!

1948’den beri dinmeyen acı: Nekbe. Filistinliler için, öz yurdunda garip, öz vatanında parya oldukları gün. Zorunlu göç, işgal, işkence, yağma ve katliamların sembolü olan  “Büyük Felaket”...

1948’den beri dinmeyen acı: Nekbe. Filistinliler için, öz yurdunda garip, öz vatanında parya oldukları gün. Zorunlu göç, işgal, işkence, yağma ve katliamların sembolü olan  “Büyük Felaket” anlamına gelen Nekbe, tam 70 yıldır dinmeyen bir hüznü ifade ediyor. İsrail’in 15 Mayıs 1948’de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilan etmesinin yıldönümünde yine, her yıl olduğu gibi Gazze şeridinde eylemler devam ediyor. Hayatını kaybedenler, yaralananlar, tutuklananlar var.

Tam da böyle bir zamanda bölgede yeni bir işgalin çanları çalıyor. ABD; İngiltere, Fransa ve İsrail’le birlikte Şam’a girmeye hazırlanıyor.

Ama öte yandan ABD’den gelen haberler, Beyazsaray ve Pentagon arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu gösteriyor. Bu arada daha ilk günlerde ABD ile birlikte hareket eden Fransa gelinen noktada geri adım atmaya çalışıyor.

 Rusya lideri Putin’le telefonda görüşen Macron bugün Suriye’de barış için Rusya ile diyaloğun yoğunlaşması gerektiğini söylüyor. Çünki Trump son derece gayri ciddi ve ABD’den gelen haberler gelecek güven vermiyor. Atlantik ötesinden sürekli çelişkili haberler geliyor. Beyazsaray başka bir şey söylüyor, Pentagon başka bir şey söylüyor. CIA başka bir şey söylüyor, FBI başka bir şey söylüyor. FED başka telden çalıyor.

Trump’ın Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e yönelik soruşturmayı yürütürken görevden aldığı FBI Direktörü James Comey, yeni çıkan kitabında Trump’ı yerden yere vurdu. Trump’ın 2013’de Moskova’da fahişelerle beraber olduğunu söyledi. ‘Daha Yüksek Bir Sadakat’ ‘A Higher Loyalty’ isimli kitabında Comey daha 11 ay önce FBI’ın başındaki isimdi. Comey Trump’ı “Ahlak ve hakikat ile bir bağı olmayan, kendisine şartsız sadakat isteyen bir mafya babası gibi” diye tanımladı.  

ABD’nin tutarsız, çelişkili, ilkesiz politikaları onu giderek yalnızlığa itiyor. BM, NATO içinde yalnızlaştırıyor. Bunun en son örneklerinden biri Almanya ve İtalya’nın ardından Hollanda’nın da ABD’nin Suriye’de düzenleyeceği muhtemel bir saldırıya katılmayacağını açıklaması oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar