Mektepliler daha mı cahil!

Hemen herkes memleketin temel sorununun eğitimsizlik olduğundan söz ediyor da, bana kalırsa tam aksi, “cehaletin bu kadarı ancak eğitimle mümkündür..” Eğitim yolu ile insani bir sağduyu, refleks olan feraset denilen şey...

Hemen herkes memleketin temel sorununun eğitimsizlik olduğundan söz ediyor da, bana kalırsa tam aksi, “cehaletin bu kadarı ancak eğitimle mümkündür..” Eğitim yolu ile insani bir sağduyu, refleks olan feraset denilen şey eğitimle yok edilince geriye bir canavar kalıyor..

Kur’an-ı Kerim “cahil” diye eğitimsiz kişilerden sözetmez.. Belki onlar “Ümmi”dirler.. Ümmi olduğu halde, mesela “Sinan Ümmi” “Ümmi Kemal” gibi nice feraset sahibi insanlar vardır.

Amr bin Hişam veya bilinen adıyla Ebû Cehil, “Ebul Hikem” adıyla da anılır. Zamanının ilim, siyaset, ticaret, sanat ve edebiyat alanının önde gelen isimlerinden biri idi. İslam geleneğinde bu adamın sıfatı “Ebu Cehil”dir.. İslami kaynaklarda cehalet hakikatin bilgisinden yoksun olmak şeklinde tanımlanır.. Kur’an-ı Kerim’de doğrudan Ebu Cehil adı geçmese de ona gönderme ve işaret vardır.. Mesela Firavun, Bel’am gibi bir takım kınanan örnek insanlar da zamanın bilgisine sahiptiler..

Kitap, bilip de yapmayanlar ile ilgili Beni İsrail topluluğu üzerinden ve Tevrat örneği ile “Kitap yüklü eşek” benzetmesi yapar. Cuma/5: “Tevrat’la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah’ın âyetlerini inkâr eden topluluğun hâli ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.642 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.130 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.045 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar