Koblenz sendromu

Avrupa’da aşırı sağcı ittifak oluşuyor! İç savaşın tarafları belli oldu.. Demokrat, Liberal, Sol/Sosyal Demokrat ve Yeşiller bir cephe, Irkçılar karşı cephe.. Şu anda batıda...

Avrupa’da aşırı sağcı ittifak oluşuyor! İç savaşın tarafları belli oldu.. Demokrat, Liberal, Sol/Sosyal Demokrat ve Yeşiller bir cephe, Irkçılar karşı cephe..

Şu anda batıda Irkçılar, milliyetçi-sağ koalisyon en az % 40 seviyesindeler. Bazı bölgelerde bu oran daha şimdiden % 5 seviyesinde..

Aslında ırkçılara kiliseden ve sosyalistlerden büyük kayma var. Hatırlayın, Sovyetler dağıldıktan sonra Kızılordu’nun askerleri nereye savruldular. Bir kısmı mafyalaştı, bir kısmı ırkçı oldu. Sırplar da öyle değil mi? Bosna’da yaptıkları neyin nesi idi?

Demokratların ne yapacağı belli olmaz.. Çıkarları söz konusu olduğunda çoğu saf değiştiriyor..

Batı medyası, Koblenz gerçeği karşısında kafasını kuma soktu.. Karşı çıkar gibi yaptılar ama, bu işin çok da büyütülmesini istemediler.. Ama derin bir korku, derin bir endişe içindeler..

İşin daha vahim yanı, Liberal, Sosyal Demokrat, Yeşil ailelerin çocukları ya hippi oluyor ya ırkçı.. Asıl derin gerçek şu: Avrupa’da gençlik kimlik arıyor.. Giderek artan bir şiddet eğilimi var. Aile dağılıyor. Zaten çocuk fazla yok.. Olanlar da gelecek için umut vadetmiyor. Çoğu hedonist. İnanç olarak agnostik. Evlenmiyorlar. Evlenseler de aile hayatları yok. Çocuk yapmıyorlar, devam eden evliliklerin ise mutluluk katsayısı çok düşük. Aile bağları çok zayıf ve sadakat yok gibi. Birlikte yaşam diye bir şey uydurmuş gidiyorlar..

Batı medyası onları “Sağcı popülist liderler” olarak tanımlıyor.Yaptıklarını gelip geçici bir heves gibi görme eğiliminde..Bundan derin bir kaygı duyan da var. Koblenz adının kirletildiğini düşünen de. Bu buluşmanın engellenmesini isteyenler, hatta Almanya’daki ev sahibi ırkçı partinin kapatılmasını isteyenler de oldu, ama mahkeme kapatma kararı vermedi..  Koblenz buluşması Avrupa’da yeni bir aşırı sağcı ittifakın oluşmakta olduğunu apaçık ortaya koydu ve bu ihtimal Avrupa için korku ve endişe sebebi oldu.. Şimdi aşırı sağcılar tarafından sınanan köklü siyasal partiler, karşı strateji geliştirme arayışına girdiler. Bir yanda da devletler bu gidişata karşı çözüm arayışına girdiler..

Avrupa’da yerli-yabancı düşmanlığı, kendi içlerinde bir sağ-sol çatışmasına sebep olabilir..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.050 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar