Kirby diye biri!

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby”! Ben bu “Kirby” adını bir yerden hatırlıyorum.. Evet ya, tek parti döneminde Türk-Amerikan ilişkileri yeniden yoluna girmeye...

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby”! Ben bu “Kirby” adını bir yerden hatırlıyorum.. Evet ya, tek parti döneminde Türk-Amerikan ilişkileri yeniden yoluna girmeye başladığında Türkiye’ye gelip, Türkiye’de ilk yapılması gerekenlerle ilgili rapor hazırlayan adamın soyadı da “Kirby” idi ve raporunun adı “Kirby raporu” idi.. 

Kirby, köy enstitülerinin sosyalist ve ateist insanlar yetiştirdiğini ve ülkede dinin yasaklandığını söylüyor ve “ılımlı İslam”ın devlet kontrolünde öğretilmesi gerektiğini söylüyor, çok partili döneme geçilmesi ve devletçilikten vazgeçilmesi gerektiğini savunuyordu. Geçiş dönemi için önerilen ise karma ekonomi idi.

Bu Kirby raporu bende vardı, ama yıllar oldu, nereye sakladımsa bulamıyorum. Hatırladığım kadarı ile geçiş dönemine ilişkin öncelikle yapılması gerekenler yazıyordu.  Türkiye, Amerikan kampına alınacaksa kendine bir çekidüzen vermesi gerekiyordu.. Hani artık “Küçük Amerika” olacaktık ya.. “Ucuz asker deposu” olacaktık da, Amerikan standartlarına göre yeniden yapılandırılmamız gerekiyordu..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar